Сенс Банк перейшов у власність держави

Сенс Банк перейшов у власність держави
Сенс банк перейшов у власність держави. Фото: Вікіпедія

22 липня Міністерство фінансів та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомили про успішне укладення договору купівлі-продажу, за яким держава стає власником 100% акцій акціонерного товариства Сенс Банк. Це означає, що банк тепер переходить під управління держави. 

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Головою правління Сенс Банку став колишній голова правління Універсал Банку Дмитро Кузьмін. У НБУ зазначили, що кандидатуру голови правління банку подавало Міністерство фінансів за погодженням Нацбанку.

В НБУ наголосили, що націоналізація банку сприятиме захисту інтересів вкладників банку і допоможе уникнути потенційних загроз для фінансової стабільності в Україні.

20 липня 2023 року в НБУ вирішив вивести з ринку Сенс Банк та звернувся до Кабінету міністрів з пропозицією щодо участі держави в цій процедурі. Як ідеться в повідомленні регулятора, таке рішення ухвалило його правління, керуючись нормами законів про НБУ, про банки і банківську діяльність та про систему гарантування вкладів.

Власниками прямої істотної участі у Сенс Банку є АВН Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), а ключовими бенефіціарами - громадянин Росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин Росії та Латвії Пьотр Авен, та громадянин Росії Андрій Косогов.

Через звʼязок Фрідмана та Авена з РФ до них були застосовані санкції в Європейському союзі. Це спричинило репутаційні ризики для банку, що врешті привело до виведення з ринку. 

При цьому у  Фонді гарантування вкладів фізичних осіб повідомили, що після початку націоналізації Сенс Банк продовжить свою роботу у звичайному режимі, без додаткових обмежень.

21 липня уряд підтримав пропозицію НБУ про участь держави у виведенні Сенс Банку з ринку, враховуючи, що він входить до переліку системно важливих банків.

Згідно з постановою уряду, Сенс Банк куплять за 1 гривню, після чого держава стане власником фінустанови. Органом управління буде Мінфін.