НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Швейцарія виділить 1,76 млрд доларів на проєкти відновлення України

Швейцарія виділить 1,76 млрд доларів на проєкти відновлення України
Фото: Мінінфраструктури

Швейцарія надасть Україні значну фінансову підтримку для проєктів відновлення, зокрема 1,5 млрд швейцарських франків (1,76 млрд доларів) протягом наступних чотирьох років.

Про це було домовлено на зустрічі віце-прем’єр-міністра України Олексія Кулеби та посла Швейцарії Фелікса Бауманна, повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

З цієї суми 1 млрд франків (1,17 доларів) буде спрямовано на проєкти самоврядування, розмінування та гуманітарну допомогу. Решта фінансування залучатиме швейцарський приватний сектор для реалізації проєктів відбудови.

Кулеба зазначив, що співпраця тепер охоплюватиме додаткові сфери, зокрема будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб, яких на сьогодні в Україні понад 4,5 мільйони. Важливою є і активізація регіональних програм, що допоможе розширити співпрацю в рамках фінансування, запропонованого Швейцарією.

За словами Бауманна, його часті поїздки до регіонів України дозволили йому краще оцінити потреби держави. Швейцарія вже протягом тривалого часу впроваджує різні програми підтримки, серед яких проєкти децентралізації, відновлення, а також спільна робота з "Укрзалізницею" та допомога під час підготовки до опалювального сезону.

Приватний сектор Швейцарії також залучиться до відбудови

Швейцарський уряд також залучатиме приватний сектор до проєктів відбудови. Делегація приватних компаній уже працює в Києві, оцінюючи потреби в середньо- та довгостроковій перспективі.

"Щоб підкреслити серйозність наших намірів, тут буде працювати наш представник, який буде відповідальний за реалізацію цього проєкту. Саме зараз у Києві працює делегація приватного сектору, яка знайомиться із потребами України у сферах, за які відповідає міністерство, у середньо- та довгостроковій перспективі”, – зазначив Бауманн.

Згідно з повідомленням, окремо було обговорено питання децентралізації та регіональної політики, що є важливим напрямом співпраці між Міністерством розвитку громад та територій України та урядом Швейцарії. Це сприятиме ефективнішому формуванню регіональної політики.

Також у Міністерстві відбулася зустріч з делегацією Державного секретаріату з економічних питань Швейцарії (SECO). Представники SECO презентували план заходів для підтримки України у відновленні з акцентом на залучення приватного сектору Швейцарії

Додамо, що протягом 2024–2028 років Швейцарія виділить 58,7 млн швейцарських франків (68,1 млн доларів) на цифровізацію та розвиток регіонів в Україні. Також будуть спрямовані кошти на цифровий розвиток прифронтових громад, щоб кожен українець отримував послуги зручно та з комфортом. А частина коштів піде на підтримку українців, що постраждали від повномасштабної війни, — ВПО, людей з інвалідністю та жителів деокупованих регіонів.