НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Світовий банк виділив 415 мільйонів доларів на підтримку системи освіти в Україні

Світовий банк виділив 415 мільйонів доларів на підтримку системи освіти в Україні
Фото: Freepik

11 вересня Міністерство фінансів України, Міністерство освіти та науки України, а також представництво Світового банку підписали угоди про залучення фінансування на суму 415 мільйонів доларів США в рамках проєкту "Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні" (LEARN).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Мінфін.

Проєкт спрямований на підтримку освітньої системи України, яка постраждала внаслідок війни.

У підписанні угод взяли участь Міністр фінансів України Сергій Марченко, Міністр освіти і науки Оксен Лісовий та регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Боб Сом. Основною метою проєкту LEARN є покращення умов навчання та викладання, а також посилення управлінських спроможностей у системі освіти України.

Згідно з повідомленням, Мінфін підписав угоду про позику на суму 235 мільйонів доларів США, яка була надана за підтримки уряду Японії, та кредитну угоду на 150 мільйонів доларів США.

Крім того, грантові кошти обсягом 30 мільйонів доларів США були спрямовані на ефективне впровадження проєкту в рамках Угоди про грант від Мультидонорського трастового фонду допомоги, відновлення, реконструкції і реформування України (URTF).

Проєкт LEARN є дуже важливим для України

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, проєкт LEARN допоможе тисячам українських учнів повернутися до захищених умов навчання.

“Від початку повномасштабного вторгнення Світовий банк демонструє надзвичайну відданість, надаючи своєчасну допомогу Україні для забезпечення пріоритетних бюджетних видатків. Наразі ми запускаємо новий проєкт спрямований на підтримку однієї із ключових реформ, а саме у сфері освіти”, – зазначив  Марченко. 

Проєкт LEARN буде реалізовано з використанням фінансового інструменту "Програма кредитування з прив'язкою до результатів" (PforR). Це дозволить Україні отримати фінансування для відновлення освітніх закладів, зокрема реконструкції укриттів, закупівлі шкільних автобусів, підготовки вчителів та розвитку змісту освіти в межах реформи Нової української школи (НУШ) та дошкільної освіти.

Заступниця міністра фінансів Ольга Зикова додала, що цей проєкт дозволить швидко залучити необхідні кошти для покращення освітнього процесу в умовах війни, створюючи кращі умови для учнів та вчителів. Світовий банк є нашим стратегічним партнером у підтримці соціальної сфери.

Зазначено, що проєкт LEARN, затверджений Радою директорів Світового банку 31 серпня 2024 року, стане важливим кроком у відновленні української освітньої системи, яка зазнала значних втрат через війну.

Нагадаємо, про те, що Світовий банк виділить $415 млн для підтримки українських школярів і вчителів стало відомо ще 1 вересня.