НБУ курс:

USD

41,23

-0,00

EUR

44,73

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,50

41,45

EUR

45,35

45,20

Через велику кількість заброньованих в Україні проведуть аудит "критичних" підприємств

Через велику кількість заброньованих в Україні проведуть аудит "критичних" підприємств
Фото: Житомирська ОВА

До 15 листопада в Україні проведуть аудит підприємств, які мають статус критичних і отримали його від органів місцевого самоврядування. Водночас бронювання працівників на цей час не призупинятимуть.

Про це розповів "Суспільному" перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк.

За його словами, інформація про призупинення бронювання не відповідає дійсності.

Так, до 15 листопада в Україні мають провести аудит критично важливих для економіки підприємств. Для прозорості до комісії мають залучити військових представників. У випадку, якщо підприємство виявиться не критичним для держави, то бронювання переглянуть.

Заступник пояснив, що ініціюють аудит на тлі зростання кількості людей, заброньованих від мобілізації: ще у липні їхня кількість становила понад 500 тисяч людей, а за кілька місяців зросла удвічі і нині перевищує мільйон.

"Якщо це підприємство, наприклад, завод, який дійсно є "критичним", це зрозуміло. Якщо це, наприклад, спортивний клуб, який не має відношення, але визначений як "критичний", то "критичність" цієї організації буде переглядатися", - уточнив Гаврилюк.

Призупинення бронювання

Про призупинення бронювання напередодні повідомили ЗМІ.  

Так, видання The Page опублікувало витяг із протоколу урядового засідання, яке відбулося 8 жовтня. В ньому йдеться про те, що Міноборони хоче провести аудит щодо бронювання від мобілізації, на засіданні Кабміну цю ідею підтримали.

"Зупинення до 15 листопада 2024 р. дії положень Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки", - сказано в тексті документа.

Водночас джерело РБК-Україна в уряді підтвердило, що рішення ініціювало Міноборони, яке хоче перевірити, кого та на яких підставах забронювали від мобілізації.

У вересні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що наразі понад 900 тис. українців отримали бронь від мобілізації.

Бронювання в Україні

Нагадаємо, 7 червня уряд ухвалив постанову про цифровізацію бронювання, що значно зменшить корупційні ризики під час бронювання співробітників критично важливих підприємств та мінімізує людський фактор у цьому процесі. 

17 липня на порталі "Дія" запрацював сервіс електронного бронювання військовозобов'язаних, призначений для керівників критично важливих підприємств та підприємств, що забезпечують потреби Сил оборони. 

Також Міністерство економіки працює над критерієм економічного бронювання, яке хочуть запустити у жовтні-листопаді. Планують привʼязати цю можливість до рівня зарплат.