НБУ курс:

USD

41,23

-0,00

EUR

44,73

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,53

41,50

EUR

45,35

45,20

У Раді не вистачає голосів на підтримку економічного бронювання - нардеп

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Наразі у Верховній Раді немає достатньої кількості голосів для підтримки законопроєкту про економічне бронювання військовозобов'язаних.

Про це заявив народний депутат і член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтервʼю NV.

За його словами, ідея економічного бронювання залишається дискусійною, оскільки тісно пов'язана з існуючими тіньовими схемами ухилення від мобілізації.  

"І одна з пропозицій перевести це в легальне русло — щоб люди, які хочуть відкупитися, вони мали можливість отримати високооплачувану роботу з відповідними відрахуваннями до бюджету. І це альтернатива позбавлення, - ред від цих тіньових схем", - підкреслив нардеп.

Він додав, що у парламенті продовжуються дискусії з цього питання, а сумніви депутатів пов'язані з нерівним доступом до ресурсів та можливостей.

Веніславський наголосив, що таке рішення — це "ще один поділ між тими, хто має гарну роботу і гроші, й тими, у кого таких грошей немає".

"На сьогодні я не бачу, що в парламенті є достатня кількість голосів для підтримки такого економічного бронювання", - підсумував нардеп.

Раніше заступник міністра економіки Віталій Кондратов на засіданні фінансового комітету заявив, що рішення про запровадження економічного бронювання ухвалене. Остаточне затвердження має відбутися в парламенті після отримання схвалення від політичного керівництва.

Міністерство економіки працює над критерієм економічного бронювання, яке хочуть запустити у жовтні-листопаді. Планують привʼязати цю можливість до рівня зарплат.

Економічне бронювання

Нагадаємо, у Верховній Раді 11 червня зареєстрували новий законопроєкт, який регулюватиме питання бронювання військовозобов'язаних під час війни. У липні до Верховної Ради внесли ще два законопроєкти про "економічне бронювання" працівників.

Якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкти про економічне бронювання, державний бюджет отримуватиме від 200 до 320 мільярдів гривень на рік, залежно від обраної моделі, заявив голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

При цьому, Наталуха не вважає, економічне бронювання відкупом від армії.

"Проведімо чітку межу. Відкуп — це конверт для чиновника, це хабар за групу інвалідності чи фейкове місце в аспірантурі, це місце в бусіку через кордон чи у групі "туристів" через гори. Єдиний універсальний спосіб зрозуміти, чи є працівник критичним для бізнесу — це готовність бізнесу сплачувати податки за цього працівника", - наголосив Наталуха, додавши, що ці податки підуть напряму на фінансування Сил оборони України.

Джерело фото: ua.depositphotos.com