НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Україна оцінила термінові потреби на відновлення інфраструктури у $5 млрд

Україна оцінила термінові потреби на відновлення інфраструктури у $5 млрд
11-те засіданні Ukraine Donor Platform. Фото: Міністерство розвитку громад і територій

Україна оцінила термінові потреби на відновлення у $5 млрд. Віцепрем’єр-міністр з відновлення Олексій Кулеба зазначив, що для реалізації ключових завдань необхідно залучення міжнародних партнерів.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад і територій. 

Серед пріоритетних завдань:

  • Будівництво водогону з Нової Одеси до Миколаєва.
  • Підготовка до опалювального сезону, забезпечення енергонезалежності громад.
  • Захист енергетичних обʼєктів.
  • Будівництво житла для вимушених переселенців.
  • Відновлення пошкоджених житлових обʼєктів.

За словами Кулеби, виділення $5 млрд допоможе вирішити найнагальніші питання. Він також наголосив на необхідності активного залучення громад до проектів та ефективної координації донорських коштів.

У Міністерстві нагадали, що 9 жовтня в Римі відбулося 11-те засідання Керівного комітету Української платформи донорів (Ukraine Donor Platform), яка об’єднує 23 країни та 7 міжнародних фінансових організацій для координації міжнародної допомоги Україні.

Кулеба також запропонував створення Консультативної групи при Агентстві відновлення для координації та моніторингу допомоги.

Додамо, Бельгія бере патронат над Києвом та областю, над Черніговом та областю й планує спрямувати 150 млн євро на відбудову соціальної та енергетичної інфраструктури. 

Швейцарія також надасть Україні значну фінансову підтримку для проєктів відновлення, зокрема 1,5 млрд швейцарських франків (1,76 млрд доларів) протягом наступних чотирьох років.