НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

Україна та Словаччина розширять залізничне сполучення та продовжать вдосконалення пунктів пропуску

Україна та Словаччина розширять залізничне сполучення та продовжать вдосконалення пунктів пропуску
Фото: Пресслужба Мінекономіки

Україна та Словаччина обговорили подальшу співпрацю у сфері розширення залізничного сполучення, а також розбудову та вдосконалення пунктів пропуску на кордоні.

Про це повідомляє Міністерство економіки.

7 жовтня 2024 року в Ужгороді відбулася зустріч між урядовими делегаціями України та Словаччини у рамках другого раунду міжурядових консультацій. Під час заходу було досягнуто прогресу в реалізації декількох інфраструктурних та енергетичних проєктів та поглиблення економічної співпраці.

Запуск потягу "Київ-Кошице"

Також повідомляється, що сторони обговорили подальшу співпрацю у сфері розширення залізничного сполучення. Очікується, що у середині грудня 2024 року вдасться запустити потяг "Київ-Кошице" через Чоп з потенційним продовженням до Братислави.

"Розвиваємо залізничне сполучення зі Словаччиною. Наприкінці цього року плануємо запустити сполучення Києва із основними словацькими містами – Братиславою та Кошице. Зручну стиковку забезпечимо в Чопі. Продовжуємо нарощувати транзитний потенціал цього залізничного вузла. Паралельно з цим вже працюємо над будівництвом вузької колії з Чопа до Ужгорода. Це дозволить продовжити пасажирське сполучення Братислава – Чоп до обласного центра. У графіку руху 2025-26 років плануємо реалізувати і цю можливість", — зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

Розбудова та вдосконалення пунктів пропуску

За результатами зустрічі повідомляється, що сторони домовилися про розбудову і вдосконалення пунктів пропуску.

Зокрема, вже частково модернізований прикордонний пункт пропуску "Ужгород – Вишнє Нємецьке". Там встановили нове обладнання, розширили смуги руху транспорту. Завдяки цьому щодобова пропускна здатність пункту пропуску зросла на тисячу автомобілів. У планах розширити цей пункт пропуску для використання пішоходами, а також продовжити його модернізацію.

Серед нових домовленостей – відкриття для пасажирського сполучення залізничного пункту пропуску "Павлове – Матіовце", який наразі працює як вантажний. Домовились внести зміни до відповідної угоди та почати роботу в цьому напрямку також.

"Це дасть змогу згодом сполучити Ужгород із Кошице та Братиславою ще й цим коротшим маршрутом. Розвиток залізничного сполучення з країнами Європи – це про комфорт та зручність для тих, хто перетинає кордон, українців що повертаються додому та їдуть у справах до Європейського Союзу", - пояснив Кулеба.

Порушили також питання потенційного розширення пропускної спроможності пункту "Малий Березний – Убля", аби дозволити переміщення транспорту  тонажністю 5 тонн. Це розвантажить "Ужгород-Вишнє Німецьке", який зараз один приймає вантажні автомобілі.

Реконструкція електричного інтерконектора "Мукачево — Вельке Капушани"

За словами очільниці Мінекономіки Юлії Свириденко, було досягнуто прогресу в проєкті інтерконектора "Мукачево–Вельке Капушани".

Вона зазначила, що український та словацький системні оператори домовилися про терміни завершення першого етапу будівельних робіт. Обидві сторони планують закінчити у 2026 році.

Цей проєкт має стратегічне значення для енергетичної безпеки України, її енергонезалежності, а також інтеграції в енергетичний ринок ЄС. Зараз Словаччина — друга країна за обсягами аварійної та комерційної передачі електроенергії в Україну.

Які ще питання підіймали на зустрічі

В Мінекономіки повідомляють, що під час секторальних перемовин сторони також обговорили фінілазацію Угоди про спільний митний та прикордонний контроль. Наразі текст перебуває на розгляді у словацької сторони. Очікується, що найближчим часом Словаччина направить його для коментарів Єврокомісії.

Окрім того, міністри обговорили подальше поглиблення співпраці в контексті вступу України до ЄС та поглиблення інвестиційного співробітництва. Українська сторона ознайомила партнерів із Єдиним проєктним портфелем публічних інвестицій, що містить 750 проєктів, з яких понад 100 у сферах охорони здоров'я, освіти, транспорту та енергетики.

Очільниця Мінекономіки також повідомила, що для напрацювання конкретних кроків сторони обговорили проведення спільного бізнес-форуму. Ключовою темою стане залучення Словаччини до реалізації проєктів відновлення України.