НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Україна та Хорватія уклали угоду про співробітництво та підтримку між двома країнами

Україна та Хорватія уклали угоду про співробітництво та підтримку між двома країнами
Фото: Офіс президента

У хорватському місті Дубровник президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали Угоду про довгострокове співробітництво та підтримку між двома країнами.

Про це повідомляє Офіс президента.

Про що йдеться в Угоді

Зазначається, що цією угодою Хорватія закріплює свій обовʼязок підтримувати Україну до перемоги у війні.

Серед іншого йдеться про співпрацю між ОПК, визначення перспектив спільного оборонного виробництва та локалізацію проєктів в Україні.

Країни також вивчатимуть можливості зміцнення взаємодії у сфері цифрової стійкості й кібербезпеки та обмінюватимуться розвідувальними даними. 

Окремий блок стосується підтримки в гуманітарному розмінуванні. На цей напрям Хорватія вже виділила понад 10 млн євро та продовжить надавати обладнання й ділитися знаннями. Ідеться також про сфери протимінної діяльності, догляд за ветеранами та судове переслідування за тяжкі злочини, адже Хорватія має свій досвід, пов’язаний із війною.

Також в угоді містяться пункти, що стосуються допомоги в гуманітарній, енергетичній, правовій і науковій сферах. Крім того, Хорватія сприятиме притягненню РФ до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, і чинитиме санкційний тиск.

В ОП нагадали, що Хорватія допомагає Україні з початку російської агресії у 2014 році. Загальна сума допомоги з лютого 2022 року – близько 300 млн євро, зокрема 11 оборонних пакетів.

Крім того, Хорватія підтримує Україну на шляху до ЄС і НАТО та зобов’язується й надалі докладати зусилля для реалізації Формули миру.

Нагадаємо, у вересні Хорватія оголосила про надання Україні нового пакету військової допомоги та про виділення додатково 5 мільйонів євро для підтримки української енергетики.

Також повідомлялося, що хорватська компанія DOK-ING, яка є одним зі світових лідерів у галузі роботизованих систем для гуманітарного розмінування, відкрила свій офіс в Києві.