НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

В Києві повернули повноцінний охоронний статус двом головним островам на Дніпрі

труханів острів
Фото: guide.kyivcity.gov.ua

Верховний суд підтвердив скасування встановлення водоохоронних зон і 100-метрових прибережних захисних смуг на островах Труханів і Венеціанський у Києві, і це рішення наразі вже виконано. Про це йдеться у повідомленні Офісу генерального прокурора.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Ним було залишено без змін попередні рішення Господарського суду Києва та Північного апеляційного господарського суду за позовом Спеціалізованої екологічної прокуратури ОГП, який подавався задля унеможливлення забудови й іншого незаконного використання островів.

Суди погодилися з доводами прокурорів про те, що відповідно до норм земельного і водного законодавства має охоронятися саме вся територія островів Труханів та Венеціанський.

В ОГП вказують, що встановлення водоохоронної зони штучно спрощувало охоронний режим території водних об’єктів, зокрема передбачало можливість капітальної забудови, а встановлення захисної смуги на відстані до 100 метрів від берегу створювало хибне уявлення про відсутність цього охоронного статусу на решті території островів.

Наразі Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру вилучила відповідні записи з Державного земельного кадастру. Таким чином, відтепер уся територія вказаних островів є прибережною захисною смугою, яка має суворий режим обмеження господарської діяльності.

Венеціанський та Труханів є двома найбільшими островами на Дніпрі у Києві та популярними місцями відпочинку, зокрема пляжного. Перший розташований між центральним Печерським районом та житловим масивом Русанівка, на ньому розташована основна частина Гідропарку, а з берегами Дніпра острів сполучають міст Метро та Русанівський міст, через які проходить наземна частина "червоної" лінії метрополітену.

В свою чергу, Труханів острів, відділений від Венеціанського однойменною протокою, тягнеться від центральної частини міста до північної межі його території. Через нього пролягають Північний, Петрівський залізничний та Подільський (частково введений в експлуатацію в 2023 році) мости.