НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні підготували жінок-кінологинь, які розміновуватимуть поля

В Україні підготували жінок-кінологинь, які розміновуватимуть поля
Фото: Пресслужба Мінекономіки

В рамках реформування напрямку розмінування за допомогою собак та створення відповідного національного стандарту відбулась підготовка 8 жінок-кінологинь та 16 мінно-пошукових собак, які найближчі 7 місяців працюватимуть в полях Харківської області.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Згідно з повідомленням, учасниці проєкту – випускниці Сумського аграрного національного університету за спеціальністю "кінолог". Вони додатково проходили тримісячне навчання в Камбоджі, де разом із собаками працювали в полях.

Зазначається, що собаки можуть працювати при температурі вище 5°C, що дозволяє їх залучати до розмінування навіть пізно восени або в умовах теплої зими. А влітку вони здатні витримувати температуру до 35°C. В рамках цього проєкту один кінолог працює із двома собаками позмінно: поки одна собака обстежує територію, інша відпочиває.

Фото: Пресслужба Мінекономіки

Переваги залучення собак до розмінування в Україні

Як зазначають у Мінекономіки, використання команд з мінно-пошуковими собаками прискорить процес розмінування в Україні: повністю навчений службовий собака може обстежити територію площею 1 500 квадратних метрів на день, тоді як сапер-людина – 20-50 квадратних метрів на день.

При цьому собаки ігнорують металобрухт і виявляють лише запах вибухівки, а це означає, що на полях, де встановлені міни, розтяжки, вони їх знаходять швидше, ніж сапери із металошукачами.

Фото: Пресслужба Мінекономіки

"Проєкт із залученням мінно-пошукових собак не лише сприяє розвитку зусиль з розмінування в Україні, але й просуває принципи гендерної рівності, залучаючи українських жінок до роботи кінологами", - заявив посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу, присутній на презентації проєкту.

За його словами, ця ініціатива розширює можливості жінок, сприяє професійному зростанню і демонструє відданість просуванню гендерної рівності в усіх сферах, включно з протимінною діяльністю.

Планується, що групи з мінно-пошуковими собаками залучать до очищення 180 гектар в Харківській області. Пізніше кінологи із собаками працюватимуть також в Херсонській та Миколаївській областях.

В Україні з’явиться нова професія — "демінер"

Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт "Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)". Його розробку ініціювало Міністерство економіки України, а ТОВ "Шериф-Розмінування" у тісній співпраці із фахівцями Міністерства підготувало текст стандарту з урахуванням пропозицій ключових стейкхолдерів сектору.

В Україні до сьогоднішнього дня не було професійного стандарту "демінер". Його наявність створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Це, зокрема, дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і міжнародних.

Як повідомили в Мінекономіки, після затвердження стандарту буде проведено ряд заходів для введення в правове поле нової професії: присвоєння коду, упорядкування оплати праці. А також на базі професійного стандарту розроблять відповідний освітній стандарт. Це дозволить після отримання акредитації від МОН випускати дипломованих демінерів на рівні з іншими професіями.