НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Від початку повномасштабної війни в Україні розмінували понад 5 тис. кв. км

Від початку повномасштабної війни в Україні розмінували понад 5 тис. кв. км
Фото: ua.depositphotos.com

Від початку збройної російської агресії державні оператори протимінної діяльності обстежили та розмінували 5 308 кв. км української території.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Під час засідання Національного органу з питань протимінної діяльності обговорювалися заходи виконання Плану з гуманітарного розмінування деокупованих територій України на 2024 рік та Плану з обстеження від вибухонебезпечних предметів земель сільськогосподарського призначення.

Було повідомлено, що усього з початку року здійснено нетехнічне обстеження у 59 територіальних громадах, 235 кв. км ідентифіковано як імовірно забруднені.

Наразі гуманітарне розмінування здійснюється на 282 ділянках загальною площею 17,5 кв. км. З них 88 ділянок загальною площею 7,23 кв. км уже передано територіальним громадам.

Крім того, відповідно до Плану виконання заходів з очищення від вибухонебезпечних предметів земель сільськогосподарського призначення було обстежено та розміновано 2 059 кв. км. Цю територію вдалося повернути до продуктивного використання.

"За результатами первинного нетехнічного обстеження територій, що зазнали впливу від вибухонебезпечних предметів, їхня площа зменшилася зі 156 тис. кв. км до 142 тис. кв. км",  — повідомив генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Також у пресслужбі відомства зазначили, що стартувала робота щодо відпрацювання планів з розмінування на 2025 рік.

Розмінування українського моря

Повідомляється, що на засіданні також обговорили питання розмінування українського моря. Планується, що наступного року Україна отримає ще три кораблі розмінування до тих двох, що вже є зараз.

Ефективність розмінування морської території зросла завдяки підтримці Німеччини, яка передала спеціальне обладнання для виявлення та класифікації вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільну операцію з пошуку мін у Чорному морі для підвищення безпеки судноплавства, особливо для експорту українського зерна.

Уряд залучає приватний сектор до розмінування земель

З метою прискорення процесу розмінування уряд вирішив залучити приватні компанії, які займаються протимінною діяльністю. Це дозволить залучити додаткові ресурси та технології, а також збільшити кількість спеціалістів, які працюють над очищенням територій від мін.

"Масштаб роботи настільки великий, що нам потрібні додаткові інструменти", - зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він наголосив, що для розмінування використовуються найсучасніші технології: дрони, роботизовані системи, а також обладнання від українських виробників. У межах програми "Зроблено в Україні" держава підтримує національне виробництво такої техніки та планує збільшити кількість саперів, відкриваючи нові навчальні центри.

За даними Шмигаля, з початку року сапери очистили понад 200 тисяч гектарів родючих земель, що дозволило фермерам знову почати сільськогосподарські роботи. Основні регіони, де ведеться розмінування, — Херсонщина, Харківщина та Миколаївщина.

Фото: ua.depositphotos.com