НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Світовий банк виділить $415 млн для підтримки українських школярів і вчителів

Світовий банк виділить $415 млн для підтримки українських школярів і вчителів
Фото: ua.depositphotos.com

Рада директорів Світового банку схвалила новий системний проєкт в Україні — "Підвищення доступності та стійкості освіти в умовах кризи в Україні" (LEARN) загальною вартістю у 415 мільйонів доларів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Зазначається, що проєкт LEARN спрямований на наступні кроки з підтримки системи освіти в Україні:

  • покращення умов для викладання та навчання, що реалізуються коштом субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам; 
  • забезпечення доступом учнів, вчителів та шкільного персоналу до безпечних для очного викладання і навчання умов.

Зокрема, згідно з пресрелізом Світового банку, в рамках програми передбачаються заходи, спрямовані на покращення загальних умов безпеки в школах, забезпечення безкоштовного проїзду для вразливих категорій учнів, проведення навчання вчителів, закупівлю підручників та покращення управління в секторі освіти.

Також повідомляється, що програма LEARN розбудовуватиме людський капітал України шляхом покращення безпеки та інклюзивного доступу до шкіл, а також впровадження комплексної реформи освіти в 1-12 класах, відомої як Нова українська школа (НУШ), яка відповідає стандартам ЄС.

Проєкт LEARN є дуже важливим для України

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, проєкт LEARN допоможе тисячам українських учнів повернутися до захищених умов навчання.

"Створення таких ініціатив є надзвичайно своєчасним та необхідним рішенням для підтримки, відновлення та розвитку ключових секторів економіки та життєдіяльності країни", – зазначив очільник відомства.

Що входить до пакету фінансування

Початкове фінансування програми LEARN включає 235 мільйонів доларів з коштів Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine) Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), 150 мільйонів доларів з коштів Спеціальної програми відновлення України та Молдови Міжнародної асоціації розвитку (МАР) та 30 мільйонів доларів від Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF).

Програма передбачає фінансування, засноване на результатах, яке можна масштабувати за наявності додаткових коштів. 

У Мінфіні повідомили, що підписання угоди за проєктом має відбутись у вересні 2024 року. До кінця 2024 року за результатами досягнення попередньо визначених показників Україна зможе отримати 200 мільйонів доларів до загального фонду державного бюджету.

Відповідальним виконавцем проєкту LEARN у нагляді та координації є Міністерство фінансів. Водночас профільною впроваджувальною установою визначено Міністерство освіти і науки України, яке відповідатиме за впровадження Проєкту LEARN, його моніторинг та оцінку. 

Фото: ua.depositphotos.com