НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Україні потрібно $14 млрд для відновлення інфраструктури навчальних закладів

Україні потрібно $14 млрд для відновлення інфраструктури навчальних закладів
Зруйнована школа на Донеччині. Фото: Донецька обласна прокуратура

Для відновлення зруйнованих і пошкоджених війною навчальних закладів Україні потрібно 14 мільярдів доларів протягом наступних дев’яти років. Повідомив заступник міністра освіти Андрій Вітренко на черговій міжнародній конференції United for Justice, пише Інтерфакс-Україна.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Кожен сьомий заклад освіти в Україні або зруйнований повністю, або пошкоджений... Постійно робимо дослідження завдяки нашим партнерам, і станом на сьогодні, за даними Світового банку, майже 14 мільярдів доларів необхідно для того, щоб тільки відновити втрачену інфраструктуру... Ці 14 мільярдів доларів мають бути максимально реалізовані впродовж найближчих дев’яти років", -  сказав Вітренко.

Він також зазначив, що через війну у здобувачів освіти виникли освітні втрати, і формально середнє відставання складає 1,5-2,5 роки. 

Додатково, діти втрачають і м'які навички, такі як емоційний інтелект, комунікабельність, емпатія, залученість у співрозмовника та здатність працювати в колективі.

Додамо, що через війну в Україні повністю зруйновано майже 400 закладів освіти, а кожна сьома школа зазнала пошкоджень. У липні 2023 року, за даними МОН, кількість пошкоджених закладів освіти перевищувала 1000, а зруйнованих – більше 300.

Також у прифронтових містах України продовжується будівництво підземних шкіл. Наприклад у Запоріжжі планують відкрити перші такі заклади до кінця жовтня. Наразі в місті та області зводять 6 підземних шкіл. Крім Запоріжжя, ці школи також будуються у сільських громадах, зокрема Кушугумській, Широківській та Біленьківській.

Нагадаємо, що першу в Україні підземну школу почали будувати у селищі Коротичі під Харковом. Вартість робіт становить майже 100 млн грн.