НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

В Україні з’являться сертифіковані приватні школи для навчання операторів дронів

В Україні з’являться сертифіковані приватні школи для навчання операторів дронів
Фото: armyinform.com.ua

Уряд погодив реалізацію протягом двох років експериментального проекту щодо створення та сертифікації шкіл операторів безпілотних літальних апаратів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, метою реалізації проекту є нарощення спроможностей щодо підготовки операторів дронів для задоволення потреб Збройних сил України.

Як зауважив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, потреба у професійних операторах дронів постійно зростає. З початку повномасштабного вторгнення в Україні зʼявилися десятки приватних навчальних центрів пілотів БпЛА, але єдина система регулювання їхньої діяльності відсутня. Саме тому уряд ухвалив постанову, яка дасть старт сертифікації приватних шкіл БпЛА.

"У військових підрозділах є попит на цю професію, тому потрібні навчальні заклади, які даватимуть якісні знання", - наголосив міністр.

 Навчальні заклади зможуть отримати сертифікат

За словами Федорова, навчальні заклади зможуть отримати сертифікат та офіційно навчати операторів, які після успішного складання іспитів зможуть обійняти посади операторів БпЛА у військових підрозділах всіх складових Сил безпеки та Сил оборони.

Щоб отримати ліцензію, заклад має:

  • проводити навчання з керування чи виготовлення дронів;
  • мати 3+ безпілотники для тренування і сертифікації пілотів;
  • мати навчальні програми для підготовки пілотів на цих апаратах;
  •  найняти 3+ сертифікованих інструкторів для проведення навчання.

Як пояснив Федоров, постанова дозволить працювати лише тим закладам, які дають реальні практичні знання, що допоможуть на фронті. 

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації України спільно з Київською школою економіки (KSE) запускають нову магістерську програму "Безпілотні літальні апарати". 

Ця ініціатива має на меті підготувати фахівців, здатних професійно розробляти, тестувати та вдосконалювати дрони, які стають все більш актуальними як у цивільній, так і у військовій сферах.