НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Дві третини переможців спецаукціону "Укренерго" внесли свої фінансові гарантії

Дві третини переможців спецаукціону "Укренерго" внесли свої фінансові гарантії
Фото: ua.depositphotos.com

22 із 35 компаній-переможців довгострокового спецаукціону "Укренерго" з придбання послуг автоматичного резерву відновлення частоти (аРВЧ) внесли фінансове забезпечення на рахунки ескроу. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

Зазначається, що таким чином вони прогарантували виконання своїх зобов’язань. Зокрема це означає, що 278 МВт нових балансуючих потужностей мають з’явитись в українській енергосистемі вже через рік.

В "Укренерго" наголошують, що до 15 серпня 2025 року компанії-переможці повинні пройти сертифікацію обладнання, а з жовтня – почати надавати цю послугу в українській енергосистемі.

Наразі вже остаточно прогарантоване:

  • будівництво нових потужностей для надання до 68 МВт послуг на завантаження, тобто здатності електроустановок підтримувати енергосистему шляхом збільшення видачі електричної енергії в мережу; 
  • будівництво нових потужностей для надання до 210 МВт симетричного резерву, тобто здатності електроустановок як завантажуватись, так і розвантажуватись – в залежності від потреби енергосистеми України.

Також повідомляється, що ще один з переможців є чинним постачальником допоміжних послуг і прогарантував надання резервів вже сертифікованим обладнанням потужністю 119 МВт.

Скільки коштують придбані послуги

Середньозважена ціна 1 мегавата на спеціальному аукціоні склала 833,05 грн на завантаження та 1219,41 грн/МВт для симетричного резерву. Для порівняння: зараз за 1 мегават послуг із забезпечення аРВЧ "Укренерго" платить, в середньому, 971,95 грн для послуг із завантаження та 1339,64 грн/МВт для послуг симетричного резерву. Економія за 5 років, у разі незмінності цін, складе майже 1,8 млрд гривень.

Про послугу з надання аРВЧ

В "Укренерго" пояснили, що допоміжні послуги з надання автоматичного резерву відновлення частоти (аРВЧ) – це послуги з готовності генеруючого обладнання постійно реагувати на зміну міждержавних перетоків між енергосистемами України та сусідніх держав.

Цей резерв надається автоматично, а час повної активації не перевищує 15 хвилин.

Такий вид резерву необхідний для стабільної збалансованої роботи української енергосистеми.

Чим відрізняється РПЧ від аРВЧ?

Регулювання частоти поділяють на первинне, вторинне та третинне, в залежності від часу і тривалості активації. Резерв підтримки частоти – це первинний резерв, що передбачає швидку активацію – до 15 секунд. Він використовується для стабілізації частоти мережі. Наступний етап – вторинний резерв (автоматичний резерв відновлення частоти та ручний резерв відновлення частоти), що передбачає час активації одиниці не більше 30 секунд та час введення в дію (повної активації) – не більше 15 хвилин. Таким чином, аРВЧ спрямований вже на відновлення необхідної частоти мережі.

Великими учасниками ринку, які надавали послуги з аРВЧ, були електростанції "Укргідроенерго". Також, були сертифіковані деякі ТЕС та поки єдина промислова "батарейка" ДТЕК, що розташована на окупованій Запорізькій ТЕС в Енергодарі.

Нагадаємо, на минулому тижні за результатами спеціального аукціону з придбання резервів підтримки частоти (РПЧ) 11 з 13 компаній-переможців внесли фінансове забезпечення на рахунки ескроу. Таким чином, майже всі компанії-переможці аукціону від "Укренерго" фінансово підтвердили наміри будувати "великі батарейки".

Фото: ua.depositphotos.com