НБУ курс:

USD

41,24

+0,01

EUR

44,79

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,47

41,42

EUR

45,30

45,15

419 АЗС в Україні працюють нелегально: де найбільше

АЗС
Фото: Freepik

Попри зусилля держави нелегальні АЗС продовжують функціонувати, підриваючи економіку, конкурентоспроможність легальних учасників ринку та створюючи загрозу для громадян та навколишньої інфраструктури. Майже чверть усіх нелегальних АЗС працюють на Львівщині, ще по 10% припадає на Одеську й Івано-Франківську області.

Про це повідомляє Нафтогазова Асоціація України, посилаючись на данні інтерактивного ресурсу PerevirAZS.info, до якого надходять скарги громадян про роботу АЗС із ознаками порушення чинного законодавства.

ТОП-5 регіонів з нелегальними АЗС

Зазначається, що згідно з останніми даними на вересень 2024 року, кількість АЗС з ознаками нелегальної діяльності в Україні знову зросла і досягла 419 об’єктів.

Лідерами за кількістю таких станцій стали Львівська область — 98 АЗС (23%), Одеська — 42 АЗС (10%) та Івано-Франківська — 41 АЗС (10%).

Як наголошують в асоціації, в умовах війни легальні оператори нафтогазового ринку стикаються з величезними труднощами, а нелегальні гравці ринку продають контрафактне пальне, уникають сплати податків та ігнорують вимоги щодо безпеки як для оточуючих, так і для власних працівників.

"Це дозволяє їм пропонувати пальне за цінами іноді нижчими за собівартість, що створює недобросовісну конкуренцію та суттєво знижує надходження до бюджету. Ця ситуація спотворює ринок, послаблює економіку і зменшує фінансові ресурси, необхідні для підтримки обороноздатності країни", - підкреслюють у "Нафтогазовій Асоціації України.

Які АЗС вважаються нелегальними

Зауважимо, нелегальні АЗС – це об’єкти роздрібної торгівлі пальним, які мають ознаки роботи із порушенням чинного законодавства України такі як:

  • АЗС/АГЗП не надає фіскальний чек;
  • торгівля паливом здійснюється з автоцистерн, каністр в гаражах, тощо
  • чек містить інформацію, що каса працює в тестовому режимі. На АЗС/АГЗП відсутній куточок споживача, в якому має бути інформація про власника АЗС, ціни на пальне та документи про якість продукції;
  • АЗС/АГЗП розташовано з порушенням норм містобудівного законодавства;
  • на АЗС/АГЗП відсутні засоби пожежогасіння.

Нагадаємо, ціни на бензин та дизпаливо на українських АЗС поки не змінюються, оскільки високі запаси пального та помірний попит стримують великі мережі від різких рухів на стелах. Схожа тенденція відбувається і на ринку автогазу: споживання цього виду пального є нижчим за тогорічне, тож мережі сповільнили зростання цін. Детальніше про те, які ціни на бензин та автогаз будуть на АЗС на цьому тижні, читайте в матеріалі Delo.ua.