НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Чи вистачить Україні бензину для генераторів у разі блекауту

бензин
Фото: Freepik

Пального на українському ринку зараз набагато більше, ніж буде потрібно при блекаутах. Завдяки налагодженню поставок профіцит бензину на українському ринку становить щонайменше 15%.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це заявив директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн, повідомляє Укрінформ.

Дефіцит палива Україні не загрожує

"Протягом останнього року профіцит пального на ринку становить мінімум 15%. А деякі трейдери вважають, що 20-30%. Тобто, у нас пального набагато більше, ніж нам його буде потрібно при, скажімо, найстрашніших блекаутах", - наголосив Куюн.

Він підкреслив, що завдяки налагодженій логістиці трейдери можуть привезти пального у 1,5 раза більше за потребу.

Наразі основними постачальниками пального в Україну є Румунія та Польща, однак географія імпортерів є значно ширшою за рахунок доступу до портів у цих двох країнах.

Зокрема, в Україну завозиться пальне, яке вироблене у США, Кувейті, Індії.

Прогноз цін

Куюн також зауважив, що завдяки сприятливій ситуації на світових ринках нафти можна очікувати навіть зниження цін на бензин і дизель у короткостроковій перспективі. Скраплений газ же здорожчав до 30 грн/л у середньому.

За словами експерта, у довгостроковій перспективі ціна пального найбільше залежатиме від світових цін та валютного курсу.

Зауважимо, за прогнозами експертів, скраплений газ дорожчатиме в Україні до кінця вересня. Середня ціна у найбільших українських мережах АЗС за тиждень зросла на 1,18 грн – до 30,13 грн за літр. Також середня вартість бензину марки А-95 зросла на 8 коп./л, до 56,70 грн/л, А-95+ — на 12 коп./л, до 60,36 грн/л, дизельного пального — на 2 коп./л, до 52,86 грн/л.

Нагадаємо, стрімке падіння цін на нафту нівелювало фактор підвищення акцизів для бензину та дизелю. Більш того, якщо ціни на нафту затримаються на поточному рівні до кінця вересня, ціни на бензин та дизель можуть впасти. А от автогаз, акциз на який виріс найбільше, на цьому тижні може здорожчати ще на 1 грн/л. Детальніше про це читайте в матеріалі Delo.ua.