НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Данія виділяє понад 16 млн євро на підтримку енергетики України

Данія виділяє понад 16 млн євро на підтримку енергетики України
Фото: Freepik

Уряд Данії виділив 130 млн данських крон (понад 16 млн євро) на підтримку енергетики України. Це одна з найбільших пожертв країни на енергетичну інфраструктуру.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Міністерства клімату, енергетики та комунальних послуг Данії.

У відомстві нагадують, що напередодні опалювального сезону країна-агресор РФ цілеспрямовано продовжує атакувати українську  енергетичну інфраструктуру, щоб  залишити українців без електроенергії та тепла.

Саме тому для підтримки енергетики України Данія виділяє 130 мільйонів данських крон.

Зазначається, що нова допомога виділяється в межах програми Міністерства закордонних справ Данії та допоможе закупити обладнання та запасні частини для відновлення енергетичних об’єктів.

Міністр клімату, енергетики та постачання Данії Ларс Аагаард наголосив, що Росія порушує закони та звичаї війни масованими атаками на українську електросистему.

"Зараз зима не за горами, і багато українських домівок залишаться без тепла та світла.Ми повинні зробити все можливе, щоб українська енергосистема була якомога міцнішою", - підкреслив він.

Партнери зібрали понад $4 млрд для відновлення української енергетики

Союзники України з моменту повномасштабного вторгнення РФ зібрали на відновлення енергоінфраструктури понад $4 млрд, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на міністерському засіданні у форматі G7+ у Нью-Йорку щодо підтримки енергосектору України.

"Ми разом, країни G7 та інші партнери впродовж останніх двох років працювали над мобілізацією ресурсів для України, для її народу, щоби забезпечити їм необхідні енергоносії, і щоби країна могла постачати електрику людям", - сказав він, додавши, що за останні понад 2 роки G7+ "мобілізували понад $4 мільярди".

Блінкен нагадав, що про нові внески для української енергетики нещодавно повідомили Німеччина, Нідерланди та інші держави. Водночас віцепрезидентка США Камала Гарріс у червні заявила про надання $500 млн на енергетичні потреби України, а минулого місяця США виділили ще $300 млн. Таким чином, загальний внесок Штатів у цій сфері становить до $1,8 мільярда.

Водночас він підкреслив, що очільник Кремля Володимир Путін намагатиметься використовувати енергетику й холод як зброю проти України.

"Ми знаємо, що майбутня зима буде складною, тому наші країни щодня працюють разом, щоби надати Україні те, що їй потрібно, аби пережити зиму", - запевнив Блінкен.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення додаткових €160 млн для зміцнення енергетичної безпеки України перед настанням зимового сезону.