НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

До 25% економії. У Чорноморську запрацювали дві сонячні електростанції

До 25% економії. У Чорноморську запрацювали дві сонячні електростанції
Фото: Держенергоефективності

У Чорноморську почали функціонувати дві сонячні електростанції, які були зведені за механізмом енергосервісних компаній (ЕСКО). Про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Перший проєкт — сонячна електростанція на очисних спорудах водоканалу, яка є найпотужнішою ЕСКО-СЕС в Україні. Ця станція дозволить замістити понад 500 тисяч кВт-год традиційної електроенергії на рік та знизить навантаження на енергосистему.

Станція працює з червня 2024 року і в середньому генерує близько 40 тисяч кВт-год чистої електроенергії на місяць, що становить 50% від місячної потреби водоканалу. 

Встановлена система накопичення енергії забезпечує безперервну роботу технологічного обладнання навіть під час знеструмлення, адже акумуляторні батареї можуть живити ЕСКО-об'єкт протягом однієї години.

Другий проєкт — мережева сонячна електростанція потужністю 130 кВт на каналізаційній насосній станції, яка була запущена лише у вересні. 

Очікується, що ця станція згенерує близько 160 тисяч кВт-год для потреб водоканалу, що дозволить заощадити 25% традиційної електроенергії на рік.

Нагадаємо, що у серпні в Україні вперше було введено в експлуатацію сонячну електростанцію на території КП "Луцькводоканал". Проєкт включає чотири модульні фотоелектричні станції, які встановлені на водоочисних спорудах, що забезпечують водою 70% міста. 

Станції функціонують за принципом Net Billing: під час максимальної генерації об'єкт повністю забезпечується енергією станції, а надлишки передаються до загальної енергетичної мережі України. У разі блекауту фотоелектричні станції будуть балансувати генератори. Загальна потужність станції становить 0,6 МВт.

Також повідомлялося, що Міністерство фінансів може стати першою урядовою будівлею України з сертифікатом енергоефективності класу А. На даху будівлі відомства встановили сонячні панелі - за підрахунками це зекономить електроенергію на 20%. З метою зниження енергоспоживання на даху Мінфіну вже встановлено 118 сонячних панелей площею 310 м2, загальною потужністю 60 кВт.