НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Другий раунд. Що приніс новий спецаукціон від "Укренерго" на гігават

Другий раунд. Що приніс новий спецаукціон від "Укренерго" на гігават

Цього тижня національна енергетична компанія "Укренерго" провела ще один спеціальний аукціон з придбання допоміжних послуг для балансування енергетичної системи. У четвер, 22 серпня, оператор системи передачі закупив послуги з надання автоматичного резерву відновлення частоти (аРВЧ), також за п’ятирічним контрактом.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Нагадаємо, минулого тижня "Укренерго" провів спецаукціон з придбання послуги з надання швидкого резерву підтримки частоти (РПЧ) на 5 років, про що писали окремо.

Переможцями на першому аукціоні стали такі компанії: "Смолінська БЕСС", "Олександрійська БЕСС", "Драбівська БЕСС", "Знаменська БЕСС", "Зорянська БЕСС", "Новомиргородська БЕСС" (засновником цих компанії є Олег Бендас, екскерівник вінницької KNESS Invest), "Соліпауер Трейдінг (засновник – кіпрська PICI Management LTD, бенефеціар – громадянин Ізраїлю Петро Розенкранц), "НЕСС Пауер" (Група KNESS), "УЗЕ Стрий-1" (Галнафтогаз, ОККО), "Волинь Солар Сторедж" (засновник – Роман Швець) та "Енерго-Трейд ЛТД" (засновник – Ірина Мельник). До середини вересня саме ці компанії мають підтвердити фінансове забезпечення, що стане ключовим показником серйозності їхніх намірів щодо будівництва нових об'єктів.

Чим відрізняється РПЧ від РВЧ?

Регулювання частоти поділяють на первинне, вторинне та третинне, в залежності від часу і тривалості активації. Резерв підтримки частоти – це первинний резерв, що передбачає швидку активацію – до 15 секунд. Він використовується для стабілізації частоти мережі. Наступний етап – вторинний резерв (автоматичний резерв відновлення частоти та ручний резерв відновлення частоти), що передбачає час активації одиниці не більше 30 секунд та час введення в дію (повної активації) – не більше 15 хвилин. Таким чином, аРВЧ спрямований вже на відновлення необхідної частоти мережі.

Великими учасниками ринку, які надавали послуги з аРВЧ, були електростанції "Укргідроенерго". Також, були сертифіковані деякі ТЕС та поки єдина промислова батарейка ДТЕК, що розташована на окупованій Запорізькій ТЕС в Енергодарі.

Результати аукціону

На аукціоні потреба у послузі із завантаження та розвантаження в автоматичному режимі зі швидкістю 15 хвилин була така: 579 МВт (завантаження) та 421 МВт (завантаження та розвантаження). Гранична ціна дещо відрізняється від допоміжних послуг, які закуповували на першому аукціоні. Якщо на аРВЧс (симетричний) гранична ціна на рівні РПЧ – 1339,82 грн/МВт, то на аРВЧз (на завантаження) обмеження складає 973,39 грн/МВт. Відповідно, у перерахунку прайс-кеп для цього типу резерву становить 33 та 24 євро/МВт відповідно.

Повністю закупити усі потреби оператору системи передачі не вдалось. На послугу з розвантаження було куплено 240 МВт резервів, 41% від потреби, а на симетричний резерв – 260 МВт, тобто 62%. Серед 35-ти переможців – як нові учасники ринку, так і звиклі та відомі компанії. Як вказав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, гравці запропонували різні гнучкі та сучасні технології балансування, яких так потребує українська енергосистема. Йдеться про 41 обʼєкт – електростанції або системи накопичення енергії.

Оскільки потреби для балансування закриті не повністю, то вже у жовтні "Укренерго" готується до проведення ще одного аукціону для аРВЧ. У потенційних інвесторів є ще час підготуватись. До речі, питання підготовки для деяких учасників цих двох вже проведених аукціонів було відносно болючим. Про ініціативу щодо довгострокових контрактів на ринку допоміжних послуг стало відомо лише за півроку до проведення. Такий темп є некомфортним для європейців, зазначала виконавча директорка Європейсько-українського енергетичного агентства Анастасія Верещинська у інтервʼю для ExPro.  

Проміжні підсумки двох спецаукціонів

На важливості введення нових балансуючих потужностей на 1 ГВт за один рік наголосив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад у Кропивницькому.

"Протягом 12 місяців Україна матиме понад гігават найбільш затребуваних балансуючих потужностей, збудованих десятками інвесторів у нову українську генерацію. Закликаю голів громад надавати повне сприяння таким інвесторам", - сказав Шмигаль.

Аукціони на допоміжні послуги це суттєвий перший крок для розвитку балансуючих потужностей. Слід окремо зазначити, що інвестори можуть розбудовувати нові обʼєкти і для роботи на ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу наперед" тощо. А також бізнес зацікавлений у встановленні власної генерації та батарейок. Одним з прикладів є агрохолдинг МХП, який вже підключив energy storage до власної мережі.

Наскільки дійсно вийде побудувати гігават нових балансуючих потужностей – побачимо восени наступного року. Відтепер інвестори стикаються з новими етапами – це підтвердження фінансового забезпечення, залучення фінансових ресурсів, будівництво, приєднання та сертифікація.