НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

"Енергоатом" замовив захист Рівненської АЕС від дронів після виступу Зеленського в ООН

"Енергоатом" замовив захист Рівненської АЕС від дронів після виступу Зеленського в ООН
Керівник “Енергоатому” Петро Котін і міністр енергетики Герман Галущенко

Після виступу президента України Володимира Зеленського в ООН, де він підкреслив вразливість українських енергетичних об'єктів перед російськими ударами, "Енергоатом" уклав угоду на проектування і будівництво захисних споруд для Рівненської атомної електростанції.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пишуть "Наші гроші".

Контракт вартістю 509 млн грн підписано 25 вересня 2024 року. Це перший крок у створенні додаткового захисту для атомної інфраструктури від атак дронів-камікадзе типу "Шахед" та ракетних обстрілів.

Нові залізобетонні споруди П-подібної конструкції, мають захищати трансформатори РАЕС від осколкових уражень при непрямому попаданні ракет. Така технологія вже використовується на підстанціях "Укренерго", де з минулого року ведуться аналогічні роботи.

Результат влучання "шахеда" в захисну споруду підстанції "Укренерго". Трансформатор від удару не постраждав. Фото: nashigroshi

Проте виникають питання щодо вартості цього проєкту. Ціна споруд для "Укренерго" становить 98-120 млн грн за захист одного трансформатора, тоді як ціна для "Енергоатома" значно вища – 509 млн грн, хоча деталі проєкту приховані, і немає даних про точну кількість трансформаторів, що будуть захищені.

Окрім "Енергоатома", також активізувалося "Укргідроенерго", яке у вересні уклало контракти на захист гідроелектростанцій на загальну суму 1,11 млрд грн.

Виступ Зеленського на Генасамблеї в ООН

Додамо, що 25 вересня, під час виступу Володимира Зеленського на Генасамблеї в ООН, він озвучив основні ризики, пов'язані з контролем російських військ над Запорізькою ядерною станцією.

Вони включали наступне:

  • Ядерну безпека. Продовження контролю російських військ над станцією підвищує ризик ядерного інциденту, що може призвести до катастрофічних наслідків не лише для України, а й для всієї Європи. Відзначається, що це може стати найбільшим джерелом радіації в Європі і, можливо, навіть у світі.
  • Атаки на інфраструктуру. Російські війська можуть атакувати ядерні реактори та інфраструктуру, що призведе до відключення їх від системи постачання енергії. Це створює потенційно величезний ризик, оскільки будь-який удар по ядерній інфраструктурі може мати катастрофічні наслідки.
  • Використання ядерної енергії як зброї. Існує загроза, що ядерна енергія може бути використана як інструмент тиску або зброї в конфлікті, що ще більше ускладнює ситуацію.
  • Психологічний тиск на населення. Контроль над ядерною станцією може бути використаний для залякування українського населення, що може вплинути на моральний дух і стійкість українців у боротьбі проти агресії.

"Будь-який удар ракети чи безпілотника, будь-яка критична аварія в енергосистемі України може призвести до ядерної катастрофи", - наголосив він.

Нагадаємо, що в квітні 2024 року тодішній віцепремʼєр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначав, що основний фокус у захисті 22 підстанцій був на другому рівні захисту. Йдеться про бетонні конструкції від ударних дронів, які на більшості цих об'єктів вже побудовано: зокрема, такий захист вже було успішно випробувано і під час реальних атак.