НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Кудрицький розповів про кампанію з дискредитації "Укренерго" і застеріг від втрати підтримки Заходу

Кудрицький розповів про кампанію з дискредитації "Укренерго" і застеріг від втрати підтримки Заходу
Фото: Володимир Кудрицький / Facebook

Володимир Кудрицький, якого достроково звільнили з посади голови правління НЕК "Укренерго", заявив, що його звільнення не має жодного відношення до питання захищеності підстанцій "Укренерго".

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Кудрицький зазначив, що саме він ініціював позачергове засідання наглядової ради, тому що переконаний, що питання і призначення керівника "Укренерго" – повноваження виключно цього органу.

"Саме незалежність корпоративного управління компанії та прозорі бізнес-процеси – ключова запорука надання західними партнерами 1,5 мільярдів євро фінансової підтримки на відновлення енергосистеми та її захист", - йдеться в його заяві.

Також він наголосив, що незважаючи на окремі повідомлення в ЗМІ, рішення щодо його звільнення не має відношення до питання захищеності енергооб'єктів компанії.

"Я представив членам наглядової ради детальний звіт щодо кожного об’єкту. І до нього у членів НР жодних запитань не було. Я не можу вдаватися в деталі, але на підстанціях "Укренерго" побудовано більше 60 антидронових укриттів, практично на кожній підстанції. Такі інженерні споруди побудовані лише на об’єктах "Укренерго"", - заявив Кудрицький.

Він наголосив, що там, де замовником виступала Компанія, не витрачено жодної гривні з державного бюджету, адже всі вони побудовані за кошти міжнародної підтримки. Вони врятували десятки автотрансформаторів в цьому році.

"Це не означає, що після прильоту декількох десятків ракет енергосистема не відчує удару. Це означає, що ми зможемо швидко, за декілька днів, відновити її роботу", - додав він.

Проти "Укренерго" розгорнули кампанію з дискредитації

За словами ексочільника "Укренерго", останнім часом в анонімних телеграм-каналах і деяких ЗМІ була розгорнута кампанія з дискредитації національної енергетичної компанії.

"Я попросив пресслужбу зібрати ці публікації – вийшов пухленький каталог штучно поширених, майже ідентичних та бездоказових повідомлень, які спрямовані на руйнування іміджу компанії", - повідомив Кудрицький.

Він зазначив, що приклад того, як це робилося, нещодавно в своєму пості навела Катерина Венжик.

"Посилання, кому цікаво, залишу в першому коментарі. В той час, як "Укренерго" відновлювало систему після найтяжчої системної аварії, хтось ходив і пропонував гроші за замовну "новину" про те, що в цій аварії буцімто винне керівництво "Укренерго"", - заявив Кудрицький.

Кудрицький закликав не втратити підтримку Заходу

Також ексголова правління "Укренерго" закликав до прозорого публічного конкурсу з обрання його наступника.

"Збереження в "Укренерго" професійної команди і призначення у наглядову раду всіх незалежних її членів – запорука того, щоб в майбутньому Компанія не стала генератором такого роду грошових потоків. І не втратила підтримку західних партнерів, яка повністю використовується на відновлення енергосистеми. Мій наступник має бути обраним на прозорому публічному конкурсі. Саме так був призначений і я 4 роки тому", - наголосив Кудрицький.

Він висловив впевненість, що досвід та професійність Олексія Брехта та команди "Укренерго" дадуть змогу забезпечити продовження належної підготовки енергосистеми до важкої зими.

"Я безмежно вдячний всім вам за сотні постів і повідомлень в ці дні, за величезну підтримку. Мій останній робочий день в Укренерго 4 вересня. Тож буде ще farewell)", - підсумував Кудрицький.

Звільнення Кудрицького

Нагадаємо, 30 серпня на Ставці головнокомандувача була озвучена вимога про звільнення голови правління Володимира Кудрицького.

2 вересня наглядова рада "Укренерго" провела позачергове засідання з ініціативи Кудрицького, який представив звіт щодо забезпечення захисту об’єктів високовольтної мережі під час російських атак та ситуації навколо компанії в публічній площині. Під час засідання більшість членів наглядової ради прийняли рішення про дострокове припинення повноважень Володимира Кудрицького як голови правління "Укренерго" за згодою сторін.

Виконувати обов'язки голови "Укренерго" буде заступник голови правління Олексій Брехт.

Додамо, що через звільнення Кудрицького у відставку вирішили подати голова наглядової ради "Укренерго" Данієль Доббені та член наглядової ради Педер Андреасен.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, звільнення голови правління наглядової ради і її члена означає, що під загрозою опинився весь орган.