"Нафтогаз" розпочинає новий арбітраж проти "Газпрому", вимагаючи гроші за транзитним контрактом

"Нафтогаз" розпочинає новий арбітраж проти "Газпрому", вимагаючи гроші за транзитним контрактом
Фото: сайт "Нафтогазу"

Національна акціонера компанія "Нафтогаз України" подала прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі (Франція) щодо дій російського "Газпрому". Як ідеться у повідомленні НАК, місцем проведення арбітражу буде Цюрих (Швейцарія).

Вказано, що "Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були ним сплачені вчасно та в повному обсязі.

"Ми змусимо "Газпром" заплатити. "Нафтогаз" також оцінює можливість заявлення додаткових вимог. Ми використаємо наш досвід перемог над "Газпромом" в арбітражі", - заявив голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Нагадаємо, що раніше керівник НАК заявляв, що зазначений позов буде поданий ще влітку. При цьому ще в травні Вітренко анонсував такий крок через те, що "Газром" не виконує положення контракту від 2019 року, який передбачає застосування правила "качай або плати".

"Чи подавати газ для транзиту - це право "Газпрому" вирішувати. А от платити, навіть якщо не подаєш газ - це обов’язок за контрактом. Якщо не буде оплати, виглядає так, що має бути новий арбітраж", - заявляв тоді він.

Зазначений контракт, підписаний на п'ять років з можливістю продовження ще на десять, передбачав мінімальний обсяг прокачки газу через Україну 65 мільярдів кубометрів у перший рік та 40 мільярдів в наступні.

Водночас через війну з Росією та окупацію компресорної станції "Новопсков" "Оператор газотранспортної системи України" оголосив форс-мажор і припинив транзит через окуповану північ Луганської області. У "Газпромі" від врегулювання ситуації шляхом перенесення точки транзиту в інше місце відмовилися. Українська сторона наполягає на зобов'язанні російської прокачувати 109 мільйонів кубометрів газу на добу (40 мільярдів на рік) та заявляла про готовність транзитувати весь заброньований Росією обсяг газу через станцію "Суджа".