Перша в Україні газова когенераційна установка розпочала роботу в Ірпені

Перша в Україні газова когенераційна установка розпочала роботу в Ірпені

"Київоблгаз" збудував газопровід середнього тиску для газопоршневої електростанції потужністю. Це перша подібна установка, яка стане початком створення системи розподіленої електрогенерації в Україні. Про це повідомляє прес-служба “Регіональної газової компанії”

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

В умовах постійних відключень світла газова когенераційна установка стане надійним резервним джерелом електроенергії для центральної котельні , яка забезпечує теплом 70% мешканців Ірпеня. У березні схожа електростанція буде запускатися у Чернігові, потім у Сумській та Полтавській області. Передбачається, що буде встановлено близько 100 таких установок.

Для якнайшвидшого підключення когенераційної установки до газопроводу, були використані нові технології, впроваджені Регіональною газовою компанією, в тому числі, програмні продукти RGC GIS та SIMONE.

"Щоб забезпечити установку газом, ми проклали до неї газопровід та провели гідравлічний розрахунок за допомогою чеського програмного комплексу SIMONE, що значно прискорило виконання робіт з проектування, та прокладання газових мереж", – говорить т.в.о. голови правління АТ "Київоблгаз" Руслан Писанко.

Крім котельні, електроенергію від генератора отримуватимуть ліцеї, дитячі садки та місцеві органи влади.

"Також розглядається можливість підключення до генератора трьох медичних закладів – міської поліклініки, міської дитячої поліклініки та амбулаторії загальної практики сімейної медицини №1. На всі об‘єкти потрібно орієнтовно 900 кВт потужності", – говорить міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Когенераційна установка надана Ірпінській громаді благодійним фондом з Австрії. Це один з перших в Україні прикладів малої розподіленої генерації, ставку на яку вирішили робити в уряді. Вона є менш вразливою при ракетних атаках та її легше відновити у разі пошкодження. В найближчих планах встановити 100 газових генераторів, які дозволять заживити найкритичніші об’єкти, такі як школи, лікарні, дитячі садочки, – про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

Газорозподільні компанії, що працюють під брендом РГК, вже готові газифікувати такі малі електростанції та надійно доставляти до них природний газ. Вони володіють технічною експертизою та мають доступ до технологій провідних виробників газового обладнання, а також досвіду європейських операторів ГРМ.

Нагадаємо, в грудні РГК запустила метрологічний центр RGC-Metering Захід в Івано-Франківській області. Це вже другий центр, збудований Регіональною газовою компанією (РГК) в Україні. Він вироблятиме smart-, турбінні і роторні лічильники газу та здійснюватиме повірку побутових і промислових лічильників.