НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,48

41,42

EUR

45,85

45,70

Прем'єр Словаччини Фіцо планує переконувати Україну продовжити транзит газу після 2024 року

Прем'єр Словаччини Фіцо планує переконувати Україну продовжити транзит газу після 2024 року
Роберт Фіцо. Фото: Фейсбук

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо хоче переконати Київ не припиняти транзит газу після 2024 року, коли закінчиться термін дії угоди України з "Газпромом" про транзит.

Про це пише Aktuality.

За транзит є оплата

Зазначається, що попри те, що наразі обсяги поставок газу до Словаччини відповідають плановим показникам, Фіцо заявив, що з початку 2025 року не виключає проблем із постачанням газу з РФ, який Словаччина отримує через територію України.

Для запобігання цьому, словацький прем'єр-міністр планує переконати українську сторону продовжити транзит енергоносіїв під час спільного засідання урядів двох країн 7 жовтня.

"Я вважаю, що переговори сприятимуть тому, щоб Україна зберегла транзит. Я не кажу, що це буде вирішено, - підкреслив Фіцо.

Він зазначив, що Словаччина буде переконувати  українських партнерів використовувати їхню енергетичну інфраструктуру для імпорту газу та нафти до Західної Європи.

"Вони також потребуватимуть цієї інфраструктури для себе. Україна, наприклад, звітує, що має власні запаси газу, і що вона здатна використовувати свій газ у короткостроковій перспективі не тільки для внутрішнього споживання, але й для експорту на Захід. Вона може доставити його туди тільки через інфраструктуру, яка існує. Якщо вона хоче зберегти цю інфраструктуру, вона повинна її використовувати", - наголосив словацький прем'єр-міністр.

Він додав, що від цього виграли б і Словаччина, і Україна, адже за транзит є оплата.

При цьому словацький прем'єр говорить про "збереження транзиту", уникаючи згадки про російський газ.

Зауважимо, серед країн Європейського Союзу російський газ купують Угорщина, Словаччина. 

Попри те, що Австрія має тривалі та глибокі енергетичні зв'язки з Росією, віденська компанія Wien Energie GmbH, що постачає енергію для двох мільйонів мешканців Відня та околиць, оголосила, що з наступного року більше не використовуватиме російський природний газ.

Додамо, Євросоюз готовий до відмови від російського природного газу, який іде транзитом через Україну, після завершення чинного контракту в грудні нинішнього року. 

Контракт з "Газпромом" закінчується у 2024 році

Нагадаємо, контракт на транзит газу з "Газпромом" спливає наприкінці цього року. Україна неодноразово заявляла, що не продовжуватиме його

 Транзит російського природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України у 2023 році знизився на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком - до 14 млрд 646,6 млн куб. м, свідчать дані "Оператора ГТС України".

Після початку повномасштабної війни голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявляв, що Росія виплатила Україні за транзит газу значно меншу суму, ніж це передбачено зобовʼязаннями.

Наразі Україна веде переговори з Азербайджаном про транзит газу до ЄС, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ