НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Припинення транзиту газу в ЄС: чи зможе українська ГТС працювати в реверсі

Припинення транзиту газу в ЄС: чи зможе українська ГТС працювати в реверсі
Фото: пресслужба ОГТСУ

Газотранспортна система України технічно готова до роботи в реверсному режимі після припинення наприкінці цього року дії контракту на транзит російського природного газу до Європи.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише "Інтерфакс-Україна", посилаючись на співрозмовника в українському уряді.

Він запевняє, що українцям  НАК "Нафтогаз України" постачатиме газ за відсутності його транзиту до Європи.

Коментуючи можливість постачань 2025 року природного газу за контрактом між європейськими компаніями та Азербайджаном, співрозмовник агенства заявив, що наразі до уряду з подібними пропозиціями ніхто не звертався.

Водночас він наголосив, що згідно зі ст. 272 Угоди про Асоціацію з ЄС Україна має забезпечити такий транзит у разі надходження відповідних звернень європейських партнерів, адже наразі Угорщину і Словаччину не обмежують санкціями в закупівлях трубопровідного газу.

Як приклад співрозмовник навів перехід угорської компанії MOL на закупівлю російської нафти на кордоні з Білоруссю та її транзит українським нафтопроводом.

"Відтепер контрагентом "Укртранснафти", "дочки" "Нафтогазу України", виступає угорська компанія, яка вже перерахувала перший транш оплати за такі послуги, і такий варіант є більш кращим, ніж робота раніше з російською "Транснефтью"", - розповів він.

За словами співрозмовника, в уряді України сподіваються на повну відмову країн ЄС від російських енергоносіїв з огляду на зростання альтернативних постачань і появу нових маршрутів транспортування, зокрема, з Хорватії.

Водночас співрозмовник підкреслив, що Словаччина та Угорщина надають пошкодженій російськими ударами енергосистемі України суттєву підтримку поставками електроенергії і жодного разу не відмовляли в аварійній допомозі українській енергосистемі, хоча з боку Польщі таке було.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз готовий до відмови від російського природного газу, який іде транзитом через Україну, після завершення чинного контракту в грудні нинішнього року.

Контракт з "Газпромом" закінчується у 2024 році

Нагадаємо, контракт на транзит газу з "Газпромом" спливає наприкінці цього року. Україна неодноразово заявляла, що не продовжуватиме його

 Транзит російського природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України у 2023 році знизився на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком - до 14 млрд 646,6 млн куб. м, свідчать дані "Оператора ГТС України".

Після початку повномасштабної війни голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявляв, що Росія виплатила Україні за транзит газу значно меншу суму, ніж це передбачено зобовʼязаннями.

Наразі Україна веде переговори з Азербайджаном про транзит газу до ЄС, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ