НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Без обстрілів Україна може повернутись до графіків відключень світла у грудні – Кудрицький

Без обстрілів Україна може повернутись до графіків відключень світла у грудні – Кудрицький
Фото: ua.depositphotos.com

В Україні наразі не відбуваються відключення електроенергії, оскільки основні пошкодження вже усунуті, а споживання зменшилось після спеки. Однак, за прогнозами колишнього голови “Укренерго” Володимира Кудрицького, без масштабних обстрілів графіки відключень можуть знову вводити на початку зими. Про це він сказав в інтервʼю ЕП.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Поки не буде нової хвилі спеки або якогось чергового зауваження на якомусь великому об’єкті генерації, типу атомної станції, у нас, в принципі, електроенергії мало б вистачати. Ми прогнозували, що в вересні-жовтні ситуація з балансом може бути спокійною, якщо не буде нових масштабних обстрілів", - сказав Кудрицький.

Він зазначив, що в такому випадку в Україні можуть знову впроваджувати графіки відключень з початку зими, якщо температура буде низькою.

“Я б більше ставив на грудень. В листопаді почнеться опалювальний сезон по всій країні, але в листопаді може не бути холодної погоди. А саме холодна погода буде тригером для того, щоб вводити обмеження електроспоживання”, - повідомив він.

Кудрицький також підкреслив, що сценарій без відключень взимку теоретично можливий, якщо температура залишиться на рівні 5-15 градусів і не буде нових обстрілів.

"Тобто в принципі він існує, але ми розуміємо, що він суто теоретичний. Я вважаю, що за холодної погоди відключення будуть, навіть якщо всі плани з відновлення генерації будуть реалізовані”, - додав ексочільник "Укренерго".

Також раніше Кудрицький спростував прогноз єврокомісарки з енергетики Кадрі Сімсон про можливий колапс ЖКГ через відключення світла взимку. Він запевнив, що масштабного блекауту не буде, хоча можливі складнощі у роботі енергетичної системи. 

Прогнози щодо відключень електроенергії взимку

Нагадаємо, раніше Центр протидії дезінформації випустив прогноз щодо обсягів відключень електроенергії взимку. У прогнозі експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що відключення можуть тривати від 12 до 20 годин на добу, в залежності від атак Росії, погодних умов та темпів відновлення інфраструктури.

Відтак, за оптимістичного сценарію, якщо 8-9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно і зима буде помірною, можна відновити близько 3000 мегават з 6000 пошкоджених. В цьому випадку відключення можуть тривати до 12 годин на добу.

У песимістичному сценарії, якщо вдасться відновити лише 2000 мегават потужності, кількість робочих блоків АЕС зменшиться до 6-7, а зима буде холодною, система може потрапити в кризовий стан.

Водночас за найгіршим сценарієм, якщо атаки продовжаться, українці можуть стикаються з відключеннями до 20 годин на добу.

Однак, після виходу цього прогнозу, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна зможе пройти зиму без серйозних проблем з електропостачанням, якщо не відбудеться нових важких атак з боку Росії.

"З'явилося дуже багато експертів, які кожен день там якісь вкидають: там 20 годин без світла, 18. Насправді вони нічого не знають. Тому що, якщо не буде ударів, які критично вплинуть на енергосистему, ми пройдемо цю зиму внормальному режимі", - сказав Галущенко.

Він додав, що у разі ж таких ударів передбачити їхній вплив на енергосистему на сьогоднішній день дуже складно. Тому всі ці оцінки є умовними і можуть не відображати реальну ситуацію.

Фото: ua.depositphotos.com