НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

В Україні дозволили експорт біометану: опубліковано відповідний наказ

В Україні дозволили експорт біометану: опубліковано відповідний наказ
Фото: ua.depositphotos.com

Міністерство фінансів опублікувало наказ, який визначає порядок митного оформлення біометану, що переміщується трубопровідним транспортом. Фактично, це дозволяє розпочати експорт біометану.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє ExPro Consulting.

Зазначається, що в офіційному віснику України №77 опубліковано наказ Мінфіну від 1 серпня 2024 року №380 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з питань митної справи".

Згідно з даними міжнародної юридичної фірми CMS в Україні, наказ містить 2 розділи.

Перший розділ стосується пропуску обсягів біометану, що подається митниці до експорту. Йдеться про:

  • періодичну митну декларацію; 
  • сертифікат відповідності критеріям сталості біометану; 
  • документи, що підтверджують підключення виробника біометану до ГТС, ГРС; 
  • акт прийому-передачі виробленого біометану до розподільчої системи; 
  • акт оператору газосховищ України.

Другий розділ стосується випуску у митний режим експорту.

Вже після фізичного експорту мають бути подані такі документи:

  • додаткова декларація з точними відомостями про обсяги вивезення; 
  • доказ сталості біометану; 
  • загальний акт прийому-передачі природного газу – документа, підписаного операторами газотранспортної системи України та суміжної держави; 
  • довідку Оператора ГТС щодо обліку комерційних подач та відборів газу.

Зеленський підписав закон про митне оформлення біометану

Нагадаємо, у травні президент України Володимир Зеленський підписав закон №3613-IX, який врегульовує митне оформлення біометану – відповідний законопроєкт під номером №9456 був прийнятий Верховною Радою на засіданні 20 березня 2024 року.

Цим законопроєктом передбачається внесення змін до Митного кодексу України (ст. 232) щодо митного контролю та митного оформлення біометану, що переміщується трубопровідним транспортом через митний кордон України.

Реалізація законопроекту передбачає зниження залежності від зовнішнього постачання енергоресурсів, просування індустрії виробництва біометану, правове регулювання процесу митного оформлення біометану, а також створення сприятливих умов для активізації та заохочення виробництва біометану.

Згідно з пояснювальною запискою, в Україні наразі не створено необхідні законодавчі умови для розвитку виробництва біометану. Це досить дивно, оскільки країна володіє найбільшою в Європі площею сільськогосподарських земель, а сировиною для біометану слугують відходи сільського господарства, що вказує на великий потенціал його виробництва.

Додамо, що біометан має широкий спектр застосування: заміщення природного газу, виробництво тепла та електрики, використання як палива для транспорту, сировини для хімічної промисловості, що сприяє диверсифікації джерел енергії та переходу на чисті джерела, а також приваблюючи інвестиції.

Більше про проблеми, з якими стикається галузь біоенергетики і "безкоштовну" для біогазовиків електрику - читайте в матеріалі "Біоенергетика в Україні "пробуксовує": розвиток галузі зупинило держрегулювання".    

Фото: ua.depositphotos.com