НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні запускають експериментальний проєкт Єдиної платформи ЖКП

В Україні запускають експериментальний проєкт Єдиної платформи ЖКП
Фото: пресслужба КМУ

Кабінет Міністрів України запустив експериментальний проєкт Єдиної платформи житлово-комунальних послуг (ЖКП). Це дозволить автоматизувати процеси, забезпечити доступні та зручні сервіси, покращити облік споживачів та контроль якості послуг.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, Уряд зробив важливий крок до впорядкування житлово-комунальних послуг і запустив експериментальний проєкт Єдиної платформи ЖКП.

Як пояснив Шмигаль, ця система автоматизує процеси, забезпечить доступні та зручні сервіси, покращить облік споживачів, дозволить краще контролювати якість послуг.

Планується, що користувачі матимуть електронний кабінет і зможуть отримати всю інформацію про управителів, виконавців послуг, ціни й тарифи, результати розгляду своїх звернень, а також зможуть укласти чи розірвати договір онлайн.

Крім того, платформа буде інтегрована з іншими інформаційними системами, що забезпечить обмін даними.

"Очікуємо, що якомога більше громад долучаться до реалізації цього проєкту", - наголосив прем'єр-міністр.

Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, реалізація цього експериментального проєкту триватиме протягом двох років.

Наразі, за словами Мельничука, затверджено Порядок реалізації експериментального проекту, Положення про цифрову інтегровану інформаційно-аналітичну систему «Єдина платформа житлово-комунальних послуг», форму Меморандуму про долучення до експериментального проекту щодо створення та впровадження цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи «Єдина платформа житлово-комунальних послуг».

Також внесено зміни, з метою впровадження використання сервісів Єдиної платформи житлово-комунальних послуг на рівні окремих процедур та усунення можливих правових перешкод для реалізації експериментального проекту до ряду нормативно-правових актів КМУ.

Нагадамо, у січні Кабінет Міністрів України скасував мораторій на нарахування пені та стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, дозволивши відключення боржників від комунальних послуг, за винятком окупованих територій та зон бойових дій.

Однак споживачі, які тимчасово відсутні у своїх житлових приміщеннях понад 30 днів, можуть уникнути нарахування плати за невикористані послуги, надавши постачальникам комунальних послуг відповідну заяву та документальне підтвердження.