Вирішили вижати максимум: Україна вперше пройшла опалювальний сезон без ремонтів АЕС

Вирішили вижати максимум: Україна вперше пройшла опалювальний сезон без ремонтів АЕС
Фото: пресслужба Міненерго

Україна більше не може собі дозволити планові ремонти атомних станцій під час опалювального сезону. Енергоблоки українських АЕС працюють на максимумі та наростили коефіцієнт використання встановленої потужності в осінньо-зимовий період. 

Про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом".

Зазначається, що енергоблоки українських АЕС наростили коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) у осінньо-зимовий період.

Цей показник відображає, наскільки ефективно використовується наявна потужність атомних енергоблоків до їхніх максимальних можливостей. Якщо простіше – скільки часу протягом холодів вітчизняні блоки працювали безупинно і виробляли електроенергію.

"Вперше в історії вітчизняної атомної енергетики вдалось досягнути 100%-го коефіцієнту використання встановленої потужності. Блоки працюють на максимумі весь осінньо-зимовий період", - зауважують в "Енергоатомі".

Для порівняння у 2020-2021 рр., тобто до повномасштабного вторгнення РФ, цей коефіцієнт сягав 64,7%, а минулого опалювального сезону – 81,9%.

"Енергоатом переглянув підхід до планово-попереджувальних ремонтів, змістивши акцент на максимальну роботу енергоблоків саме в осінньо-зимовий період. І це дало свої результати", – зазначив в.о. голови правління "Енергоатома" Петро Котін.

"Енергоатом" планує скоротити час ремонтних робіт на енергоблоках АЕС 

АТ «НАЕК «Енергоатом» проводить роботу зі зменшення тривалості планово-попереджувальних ремонтів, адже чим менше енергоблок перебуває в ремонті – тим більше електроенергії він зможе виробити для потреб споживачів та підприємств України.

Також у 2023-му на першому енергоблоці Південноукраїнської АЕС тривали роботи із продовження терміну його експлуатації. Раніше такий процес потребував виведення блока в ремонт щонайменше на 100 діб. Та фахівці "Енергоатома" змогли без тривалого зупину провести необхідні роботи.

«Ми скоротили час і отримали вигоду: зберегли генерацію та забезпечили електроенергією країну, а також змогли отримати позитивне рішення щодо продовження роботи блока на 10 років», – зазначив Котін.

Тривалість ремонтів була такою:

  • 2022 рік – 634 доби
  • 2023 рік – 618 діб
  • 2024 рік – 612 діб (заплановано).

Україна планує розпочати будівництво чотирьох ядерних реакторів у 2024 році

Україна планує цьогоріч розпочати будівництво чотирьох нових ядерних реакторів, аби компенсувати втрачені енергетичні потужності через війну з Росією.

Усі чотири реактори будуть побудовані на Хмельницькій АЕС на заході України.

Із тією потужністю, яку зможуть видавати шість реакторів на Хмельницькій АЕС, вона буде найбільшою у Європі і навіть більшою за потужністю, ніж окупована РФ Запорізька АЕС.

Будівництво нових реакторів потребуватиме часу,  а 3-ій енергоблок ХАЕС може бути введено в експлуатацію приблизно за 2,5 роки.