НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Які основні ризики для інвестицій у газопоршневі станції в Україні

Які основні ризики для інвестицій у газопоршневі станції в Україні
Фото: Freepik

Група компаній "Епіцентр" планує інвестувати близько $100 млн у будівництво газопоршневих електростанцій, однак їхня ефективність суттєво залежатиме від вартості природного газу.

Про це повідомила співвласниця групи Галина Герега агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ефективність буде за вартості 1000 кубів газу не більше ніж 18 тис. грн. Якщо ця вартість зростатиме, тоді ефект економії буде невеликий", - зауважила Герега.

За її словами, ще однією проблемою є відсутність пільгових кредитів, які були обіцяні урядом на будівництво генерувальних потужностей.

"З високих трибун нам обіцяли пільгові кредити, і зверталися до населення, зверталися до бізнесу: давайте вперед. Пішли ми вперед: на сьогодні немає ні пільгових кредитів, ні абсолютно жодних кредитів, що нам обіцяли банкіри", - розповіла Герега.

Вона додала, що "Епіцентру" не вдалося отримати жодних кредитів за урядовою програмою "5-7-9", але й за її межами всі великі банки пропонують компанії умови, які не можна назвати пільговими.

Герега підкреслила, що наявність доступного фінансування дала б змогу "Епіцентру" суттєво швидше здійснювати свої плани будівництва енергогенеруючих потужностей.

Наразі в компанії використовують комбіновані методи забезпечення електроенергією, зокрема, частину її "Епіцентр" імпортує, на дахах будівельних центрів ставлять сонячні електростанції, які в місцях встановлення вже забезпечують до 30% потреби, а також використовують дизель-генератори.

Вартість кВт*год електроенергії від дизель-генераторів є найвищою.Згідно з даними Української енергетичної біржі, наразі газ із поставкою в листопаді котирується в середньому за ціною 14,65 тис. грн за 1000 куб. м, тоді як у жовтні - 14,41 тис. грн за 1000 куб. м.

"Епіцентр" вкладе 2,2 мільярда гривень у газопоршневі електростанції 

Мережа будівельних гіпермаркетів "Епіцентр" планує в поточному році інвестувати майже 2,2 мільярда гривень у закупівлю й встановлення газогенераторів загальною потужністю близько 100 МВт. 

Крім того, 76,5 мільйона доларів, тобто понад 3 мільярда гривень, "Епіцентр" планує витратити на облаштування сонячних електростанцій, що дозволяють замістити до 30% споживання електроенергії.

Наразі компанія вже обладнала шість СЕС загальною потужністю 6,8 МВт, а протягом 2024-2025 років хоче оснастити сонячними панелями загальною потужністю 25 МВт ще 16 торгівельних центрів та логістичний центр. При цьому в планах "Епіцентру" на майбутнє - встановлення й наземних СЕС для забезпечення потреб власних виробничих підприємств.

Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕКП) вже надала компанії "Епіцентр Дженерейшн" ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу електроенергії.

Додамо, що компанія "Епіцентр Дженерейшн", була заснована 4 липня 2024 року та спеціалізується на торгівлі електроенергією. Керівником компанії є Марина Дімітрова.