НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

З початку року ДТЕК запустив 14 нових вугільних лав для підтримки енергосистеми

З початку року ДТЕК запустив 14 нових вугільних лав для підтримки енергосистеми
Фото: energo.dtek.com

З січня по серпень цього року шахтарі ДТЕК Енерго запустили 14 нових вугільних лав, щоб забезпечити стабільну роботу теплоелектростанцій. Ще 12 лав планують ввести в експлуатацію до кінця року. Про це повідомляє ДТЕК.

Наразі основний пріоритет енергетиків полягає в оперативному відновленні пошкоджених обстрілами об'єктів і підготовці до опалювального сезону.

Крім того, важливу роль у цьому відіграють українські шахтарі, які відповідають за підтримку необхідних запасів пального для стабільної роботи теплоелектростанцій. Щодня вони постачають десятки тисяч тонн вугілля.

"З початку року шахтарі ДТЕК Енерго ввели в роботу 14 нових вугільних лав. Ще 12 планують ввести впродовж найближчих 4 місяців", - розповів директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв.

Він наголосив, що це необхідно для забезпечення стабільної роботи українських теплоелектростанцій під час пікових навантажень та протягом осінньо-зимового сезону.

"Для усіх очевидно, що проходження найближчої зими буде дуже непростим. Але на енергетичному фронті усі посилено працюють, кожен на своєму місці, щоб впоратися з такими складними задачами", - переконаний Салєєв.

Зазначається, що у 2023 році шахтарі ДТЕК Енерго запустили 26 нових вугільних лав. 

В якому стані знаходиться вугільна галузь

Вугільна галузь, яка колись була ключовою для економіки країни, нині перебуває у стані глибокої кризи. Згідно з даними Рахункової палати, з 276 шахт у 1991 році та видобутку в 193 млн тонн, до 2014 року залишилося лише 33 державні шахти з видобутком 10,9 млн тонн.

У 2021 році цей показник знизився до 2,9 млн тонн, а після 24 лютого 2022 року чверть держшахт опинилася на території, тимчасово окупованій Росією.

Крім того, державі складно швидко відмовитися від неприбуткових активів через довготривалий та витратний процес закриття шахт, який може тривати роками.

Додамо, українські родовища вугілля, нафти, газу та металів вартістю щонайменше 12,4 трильйона доларів зараз знаходяться під контролем Російської Федерації. Окрім 63% вугільних родовищ, Росія захопила території, на яких знаходяться 11% нафтових родовищ, 20% родовищ природного газу, 42% металів і 33% родовищ рідкоземельних та інших критичних мінералів України.