НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

"Фонд декарбонізації України" отримав ліцензію на видачу кредитів

Фото: НБУ
Фото: НБУ

Національний банк України видав ліцензію АТ “Фонд декарбонізації України” на надання кредитів та банківських металів у кредит. З цією ліцензією фонд набув статусу фінансової установи. Про це повідомляє НБУ.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Фонд повністю належить державі, і його основна мета – підтримка енергоефективних проектів, розвиток відновлюваних джерел енергії, скорочення викидів вуглецю, а також забезпечення фінансування державних програм у цій сфері.

Рішення було прийнято 26 серпня 2024 року Комітетом з питань нагляду та регулювання ринків небанківських фінансових послуг.

Нагадаємо, що з 1 січня в Україні вступив в дію закон, який передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Фонд створений за європейським принципом "забруднювач платить", який відповідно до Регламенту ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями передбачає цільове спрямування екологічних податків на енергоефективність та декарбонізацію і застосовується у 21 країні ЄС.

Водночас кошти, що надходять від екологічного податку, міжнародних кредитів і грантів, будуть спрямовані виключно на фінансування програм з енергоефективності, декарбонізації, розвитку відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, а також на здешевлення кредитів і лізингових зобов’язань.