НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Єврокомісія пропонує надати Україні €35 мільярдів за рахунок прибутків з активів РФ

Єврокомісія
Фото: Pixabay

Європейська комісія вирішила запропонувати комплексний пакет фінансової допомоги Україні шляхом створення окремого механізму співпраці, підтримуватиметься Європейським союзом і "Великою сімкою", задля виділення кредитів на суму до 45 мільярдів євро. З боку ЄС пропонується надати 35 мільярдів, а решту нададуть країни G7-не члени союзу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як ідеться у повідомленні ЄК, джерелом пакету допомоги стануть прибутки, отримані від заморожених активів Центрального банку Росії. Зазначається, що це матиме "вирішальне значення для вирішення нагальних бюджетних потреб України", які значно зросли під час російської агресії.

Україна зможе використати цю підтримку для погашення отриманих позик від ЄС та інших кредиторів, які беруть участь в ініціативі G7 "Надзвичайні позики для прискорення надходжень для України" (ERA).

Як вказують в Єврокомісії, пропонований комплексний пакет відповідає зобов’язанням, взятим під час саміту лідерів G7 в Апулії 15 червня та під час засідання Європейської ради 27 червня. Використання ж російських активів має "надіслати чіткий сигнал про те, що тягар відновлення України візьмуть на плечі відповідальні за її знищення".

Зазначена пропозиція потребує подальшого схвалення Європейського парламенту та кваліфікованої більшості держав-членів союзу в Раді ЄС, перш ніж вона набуде чинності. Однак в Єврокомісії наголошують, що з огляду на терміновість пропозиції, вона "працюватиме пліч-о-пліч" із законодавцями, аби забезпечити її швидке схвалення.

В свою чергу, в Міністерстві фінансів України пояснили, що за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних активів РФ у ЄС відбуватиметься саме погашення 35-мільярдної позики. Таким чином, очікується що усі кошти макрофінансової допомоги для України будуть фактично надані на безповоротній основі й внутрішні фінансові ресурси на погашення кредиту не спрямовуватимуться.

Стосовно призначення цієї допомоги зазначається, що Україна сама визначатиме, на що спрямовувати кошти. Вони не будуть привʼязані до конкретних видатків, але дозволить "забезпечити найбільш нагальні потреби".

ЄС виставляє політичні умови

У більш розлогому повідомленні Єврокомісія зазначає, що виняткова позика макрофінансової допомоги залежатиме від "незмінної прихильності України підтримувати ефективні демократичні механізми, поважати права людини та виконувати умови, узгоджені з ЄС", як зазначено в меморандумі про взаєморозуміння між ними.

"З огляду на те, що Україна та ЄС нещодавно домовилися надати 50 мільярдів євро фінансування в рамках програми Ukraine Facility на основі узгоджених рамок реформ та інвестицій на 2024-2027 роки, нова операція буде прив’язана до цільового набору релевантних та здійсненних політичних умов, які узгоджуються та підтримують умови в рамках Ukraine Facility, зокрема Плану для України", - сказано в ньому.

Замороження активів РФ у ЄС

За даними Єврокомісії, держави-члени союзу та європейські фінансові інституції загалом надали Україні з початку повномасштабної війнмм вже 118,3 мільярда євро грантів і позик.

В свою чергу, в рамках санкцій, накладених Євросоюзом на Росію, з лютого 2022 року у фінансових установах в країнах ЄС було знерухомлено активи Центробанку РФ вартістю приблизно 210 мільярдів євро. Вони становлять більшість таких заморожених активів у світі.

Заборона операцій з цими активами породжує накопичення грошей на балансах депозитаріїв цінних паперів, що приносить прибуток. Залежно від рівня відсоткових ставок такі надлишкові доходи наразі оцінюються в 2,5-3 мільярди євро на рік. Влада ЄС наголошує, що вони не є суверенними активами та не повинні надаватися ЦБ Росії навіть після закінчення терміну знерухомлення.

12 лютого поточного року ЄС уточнив правила щодо того, як слід управляти іммобілізованими активами та резервами, вирішивши, що центральні депозитарії, які зберігають активи РФ вартістю понад 1 мільйон євро, повинні виокремлювати доходи з них. З 15 лютого депозитаріям заборонено розпоряджатися відповідним прибутком або розподіляти його між акціонерами.

Наприкінці липня Євросоюз оголосив про передачу Україні першого траншу у розмірі 1,5 мільярда євро з прибутку від заморожених російських активів.