НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

НАЗК вперше в історії виплатило винагороду викривачеві корупції: яка сума

НАЗК вперше в історії виплатило винагороду викривачеві корупції: яка сума
Фото: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснило першу в історії України виплату винагороди викривачу корупції відповідно до рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Викривачем став чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України. У 2021 році він подав заяву до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), в якій повідомив про спробу дати йому хабар у розмірі 24 мільйони гривень.

Хабар пропонувався за складання позитивного аудиторського звіту про виконання держконтракту на облаштування спецоб'єкта, що дало б можливість компанії отримати оплату в понад 400 мільйонів гривень.

Вирок у справі ВАКС ухвалив 24 березня 2023 року, призначивши зловмиснику - колишньому заступнику начальника одного з управлінь Міноборони - покарання у вигляді позбавлення волі на 4,5 роки. Разом з тим, суд відмовив у виплаті винагороди викривачу, мотивувавши рішення тим, що він повідомив про виявлений злочин у межах своїх службових повноважень і тому не має права на винагороду.

Викривач оскаржив зазначене рішення і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його апеляційну скаргу та присудила виплату. Згідно з рішенням суду, сума виплати становить 1,68 млн грн

Дотепер суди ухвалили два позитивних рішення про виплати, однак через відсутність врегульованих процедур виплати реальне виконання судових рішень тривалий час було неможливим. 

Голова НАЗК Віктор Павлущик пояснив, що перша в історії України виплата стала можливою завдяки зміні порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на здійснення заходів з реалізації антикорупційних стратегій, підкресливши, що питання врегулювання подальших виплат винагороди викривачам є пріоритетним для НАЗК.

Згідно з українським законодавством, викривач має право на винагороду у розмірі до 10% від предмета корупційного злочину, але не більше трьох тисяч мінімальних зарплат. Хоча відповідний механізм був закріплений ще у 2019 році, ця виплата стала можливою лише тепер, завдяки змінам у порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації антикорупційних стратегій.

Кому надається статус викривача

В НАЗК зазначають, що статус викривача надається фізичній особі, яка повідомляє про можливі корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

Для отримання цього статусу необхідно відповідати таким критеріям:

  1. Бути фізичною особою (громадянином України, іноземцем або особою без громадянства).
  2. Мати обґрунтоване переконання в достовірності інформації.
  3. Надати фактичні дані, які можна перевірити.
  4. Отримана інформація стала відома під час трудової, професійної, господарської, громадської, наукової діяльності, служби, навчання або участі в передбачених законом процедурах.

Відсутність хоча б одного з цих критеріїв унеможливлює отримання статусу викривача.

Виплати викривачам — не нова практика у світі: вона давно існує у США, Литві, Південній Кореї та інших країнах. В Україні це перший успішний кейс, що відкриває можливість для подальшого розвитку цієї практики в антикорупційній боротьбі.