НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

У НБУ спростовують інформацію про те, що банки встановлюватимуть українцям ліміт витрат за рівнем доходу

НБУ.
НБУ. Фото: Wikimedia

Національний банк України наразі не планує встановлювати будь-які додаткові обмеження за рахунками банківських клієнтів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що банки, платіжні та фінансові установи продовжують діяти та здійснювати належну перевірку своїх клієнтів виключно в межах законодавства з питань фінансового моніторингу та вимог НБУ.

"Сьогодні медіа та телеграм-канали поширюють недостовірну інформацію про те, що НБУ нібито "хоче встановити ліміти, що дорівнюватимуть доходу клієнтів банків і якщо обороти будуть вищими від зазначеної суми доходу, то рахунки блокуватимуть", - підкреслили у регуляторі і додали, що ця інформація не відповідає дійсності. 

Яку інформацію спростував НБУ

Зауважимо, що сьогодні у деяких ЗМІ поширилася інформація, що НБУ радить банкам встановлювати українцям ліміт витрат за рівнем офіційного доходу.

"Ми радимо банкам домовитися на рівні асоціації, щоб головним орієнтиром для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, зазначений в анкеті. І щоб ліміти були встановлені одночасно по всьому ринку, щоб уникнути зміни клієнтами одного банку на інший", - заявив заступник голови НБУ Дмитро Олійник .

Він додав, що протягом наступного місяця НБУ почне створювати реєстр "скомпрометованих карток", а далі - реєстр "неблагонадійних" торговців.

Медіа посилаються на офіційний допис НБУ у Фейсбуці, який станом на 15.00 9 вересня був видалений.

Фото: скрін допису НБУ у Фейсбуці, який станом на 15.00 9 вересня був видалений

Раніше у НБУ повідомляли, що інформація, яка розповсюджується у медіа, про те, що банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках, не відповідає дійсності.

Нагадаємо, Національний банк України вирішив встановити з 1 жовтня тимчасово на пів року ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).