НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Apple блокуватиме iPhone з неоригінальними деталями: нововведення в iOS 18

Apple блокуватиме iPhone з неоригінальними деталями: нововведення в iOS 18
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Apple оголосила про суттєве оновлення у своїй політиці ремонту iPhone разом із виходом iOS 18, яке тепер включає функцію блокування активації для компонентів смартфонів. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише 9to5mac.

Це нововведення значно ускладнює використання неоригінальних або вживаних деталей у пристроях, тим самим борючись із ринком продажу запчастин від викрадених телефонів.

Як працює блокування активації для деталей

Раніше блокування активації використовувалося для захисту самого iPhone, прив'язуючи пристрій до облікового запису Apple власника. В iOS 18 ця система тепер також поширюється на окремі компоненти смартфона, такі як акумулятор, дисплей та камери.

Кожна частина має свій серійний номер, який прив'язується до облікового запису Apple оригінального власника.

Якщо iPhone виявить деталь, яка не була оригінально встановлена в цьому пристрої, він запитає пароль Apple ID власника, щоб розблокувати компонент і дозволити його використання.

Боротьба з ринком крадених запчастин

Основна мета цієї функції – зменшити кількість викрадених iPhone, які часто продаються на "сірому" ринку як запчастини. Оскільки крадіжки телефонів, навіть із блокуванням активації, залишаються вигідним бізнесом через високу вартість окремих компонентів, Apple вирішила заблокувати і цей шлях для зловмисників.

Тепер навіть після розбору викраденого iPhone на частини, ці запчастини не будуть працювати на іншому пристрої без активації через обліковий запис власника.

Ремонт тільки з оригінальними компонентами

Ця функція також має вплив на ринок неофіційних ремонтних сервісів, які часто використовують дешевші, неоригінальні або вживані деталі. Щоб уникнути проблем із блокуванням активації, користувачам доведеться використовувати лише офіційні деталі від Apple або звертатися до сертифікованих сервісних центрів.

Apple вже давно працює над спрощенням офіційного ремонту, надаючи можливість використовувати оригінальні вживані деталі, але ця функція значно обмежує використання сторонніх компонентів.

Звичайно, існує ймовірність, що хакери намагатимуться обійти нову систему захисту, однак Apple активно інвестує в удосконалення своїх засобів безпеки. На сьогодні iOS 18 RC (Release Candidate) вже показала, що пристрої дійсно запитують пароль облікового запису Apple під час заміни деталей, і цей процес виглядає надійним.

iOS 18, яка включає блокування активації для частин iPhone, стане доступною для всіх користувачів 16 вересня. Оновлення підтримується на моделях iPhone, починаючи з iPhone XR, проте поки що ця функція не діятиме на iPad з iPadOS 18.

Нововведення Apple покликане зробити викрадення та перепродаж iPhone ще менш вигідним, підвищивши безпеку пристроїв і захистивши користувачів від неякісних ремонтів із використанням сторонніх запчастин.

Нагадаємо, 9 вересня Apple презентувала нову лінійку смартфонів iPhone 16 та моделі Apple Watch та AirPods.

Джерело фото: ua.depositphotos.com