НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

ВООЗ закликає регулювати використання смартфонів через ризики для психічного здоров'я

ВООЗ закликає регулювати використання смартфонів через ризики для психічного здоров'я
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала країни розглянути можливість регулювання цифрових пристроїв, таких як смартфони, подібно до тютюнових виробів. Це рішення спрямоване на боротьбу з негативним впливом соціальних мереж на психічне здоров'я молоді.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Рolitico.

Представник ВООЗ Наташа Аззопарді-Мускат заявила, що збільшується кількість доказів, які свідчать про зростання проблемної поведінки, так званої "залежності від соцмереж" серед підлітків, зокрема в Європі, через надмірне використання соціальних мереж і ігор.

За словами Аззопарді-Мускат, законодавчі заходи, аналогічні регулюванню тютюну, можуть допомогти мінімізувати шкідливі наслідки використання смартфонів. До таких заходів можуть увійти вікові обмеження, контроль за цінами та заборонені зони для використання смартфонів.

Вона також підкреслила важливість створення цифрової грамотності серед дітей і підлітків, щоб вони могли керувати своїм використанням цифрових пристроїв, а не дозволяли їм контролювати своє життя.

Серед підлітків зростає залежність, пов'язана з соцмережами 

Дослідження ВООЗ, опубліковане минулого місяця, показало, що серед підлітків у Європі зростає проблемна поведінка, схожа на залежність, пов'язана з соціальними мережами та іграми.

Зокрема, більше ніж 10% опитаних підлітків не можуть контролювати використання соціальних мереж і відчувають негативні наслідки. Особливо це стосується дівчат — 13% порівняно з 9% у хлопців. Крім того, 12% підлітків виявили ознаки проблемної гри, причому хлопці вдвічі частіше за дівчат демонструють цю поведінку.

На фоні зростаючого занепокоєння зв'язком між використанням соціальних медіа та психічним здоров'ям підлітків, Аззопарді-Мускат зазначила, що необхідно діяти швидко, не очікуючи остаточних результатів досліджень, адже вплив на здоров'я вже очевидний.

За даними The Telegraph 74% британських дітей через смартфон гуляють на вулиці менше години на день. Для порівняння, за рекомендацією ООН, стільки ж мінімально має тривати час прогулянок для ув'язнених європейських в'язниць. 18% дітей взагалі регулярно не бувають на вулиці, а проводять весь вільний час за гаджетами.

Джерело фото: ua.depositphotos.com