НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Данія інвестує майже 600 млн євро в оборонну промисловість України

Данія інвестує майже 600 млн євро в оборонну промисловість України
Міністр оборони України Рустем Умєров, міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен та міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Герман Сметанін. Фото: mil.gov.ua

Україна і Данія підписали Лист про наміри щодо реалізації фінансової підтримки оборонного виробництва в Україні. Це допоможе залучити майже 600 млн євро інвестицій в українську оборонну промисловість.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Зазначається,що міністр оборони України Рустем Умєров, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Герман Сметанін та міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен підписали Лист про наміри щодо реалізації фінансової підтримки оборонного виробництва в Україні.

Документ передбачає залучення майже 600 млн євро інвестицій, що стане потужним поштовхом для розвитку української оборонної промисловості. Із цієї суми Данія виділяє 175 млн євро, а ще 400 млн євро буде залучено з надприбутків від заморожених російських активів.

«Це прямий внесок у розвиток українських ударних БПЛА, ракет та протитанкових комплексів. Ця фінансова підтримка дозволить швидше поставити необхідне озброєння на поле бою, що посилить обороноздатність української армії», -зауважив Умєров. 

Він нагадав, що Данія вже активно підтримує Україну у розвитку військового потенціалу. В межах співпраці з цією країною Збройні сили України отримали 18 самохідних артилерійських установок (САУ) «Богдана», виробництво яких було профінансовано Королівством Данія.

Водночас Умєров також наголосив, що Україна відкрита для нових форматів співпраці з іншими європейськими країнами.

«Наша мета — сильна оборонна промисловість, яка забезпечить перемогу на полі бою та відновлення територіальної цілісності держави», — підсумував міністр оборони України.

Нагадаємо, що в липні Данія виділила 1,2 мільярда данських крон (близько 174 мільйонів доларів) з фонду допомоги Україні на фінансування прямої закупівлі артилерійських установок "Богдана" у українського оборонно-промислового комплексу.

Данія обрала фінансувати саме "Богдану" через рекомендації Міністерства оборони та Міністерства стратегічних галузей промисловості України.

Про САУ "Богдана"

САУ "Богдана" – це сучасна українська самохідна артилерійська установка, розроблена Краматорським заводом важкого верстатобудування та призначена для вогневої підтримки сухопутних військ та ураження різноманітних цілей на полі бою.

"Богдана" оснащена 155-мм гарматою, здатною вести вогонь на відстань до 40-42 км. Темп стрільби становить 5 пострілів на хвилину, а возимий боєкомплект включає 20 снарядів.

САУ має високу мобільність завдяки використанню шасі Tatra 8x8, що дозволяє їй швидко переміщуватися по дорогах та бездоріжжю. Крім того, вона відрізняється високим рівнем автоматизації, що спрощує роботу екіпажу та підвищує ефективність бойового застосування.