НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Українська компанія вироблятиме у Литві вибухівку нового покоління

Українська компанія вироблятиме у Литві вибухівку нового покоління
Міністерство економіки та інновацій Литви підписало Меморандум про наміри збудувати завод з виробництва вибухівки. Фото: eimin.lrv.lt

Міністерство економіки та інновацій Литви підписало меморандум з компанією з України, яка побудує завод з виробництва вибухових речовин нового покоління RDX.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки та інновацій Литви

Зазначається, що новий завод повинен посилити обороноздатність України, Литви та ЄС. Будівництво обʼєкта планують розпочати у 2025 році.

За даними міністерства, світовий ринок вибухівки RDX стрімко зростає. У країнах НАТО активно користуються такою вибухівкою нового покоління. RDX може використовуватися окремо або в поєднанні з іншими вибуховими матеріалами - у бомбах, мінах тощо. Вона швидко детонує та має велику вибухову силу.

"Ми активно розвиваємо співпрацю у сфері оборони з нашим партнером Україною. Новий завод з виробництва вибухових речовин у Литві – чіткий сигнал агресору, що ми не відступимо", - заявив міністр економіки та інновацій Литви Аушріні Армонайте.

Він додав, що оборонний потенціал України та Європи зростатиме і надалі, як з погляду озброєння та боєприпасів, так і з погляду передових технологій оборони та безпеки.

Раніше повідомлялося, що Литва підписала угоду з німецьким оборонним концерном Rheinmetall на 180 млн євро стосовно будівництва збройного заводу.