Іран заперечує постачання безпілотників Росії для використання у війні проти України

Іран заперечує постачання безпілотників Росії для використання у війні проти України

У Ірані офіційно заперечили постачання Росії дронів, які країна-агресор активно використовує у війні проти України.

Про це повідомив офіційний представник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канані.

"Ісламська Республіка Іран вважає опубліковані новини про постачання іранських безпілотників у Росію для використання в конфлікті в Україні безпідставними та не підтверджує їх", - заявив  Насер Канані.

За його словами,  Іран займає позицію нейтралітету та невтручання.

“Від самого початку конфлікту ми завжди заявляли про нашу принципову та чітку позицію активного нейтралітету та незгоди із війною, наголошуючи на необхідності досягнення політичного вирішення без насильства”, - наголосив  Насер Канані.

Зазначимо, повітряні сили ЗСУ вже збили багато іранських дронів-камікадзе. Наразі Україна запросила у західних партнерів системи придушення даних безпілотників.

Останніми днями російські війська почали масово застосовували безпілотники Shahed-136 ("Герань-2") іранського виробництва.

Так, 5 жовтня Білу Церкву на Київщині російські окупанти атакували дронами-камікадзе. 

Також 20 вересня один з дронів атакував узбережжя біля Очакова, а один був збитий. 22 вересня було збито одразу чотири таких БПЛА.

23 вересня три дрони атакували Одесу: два з них зруйнували адмінбудівлю в припортовій зоні, там загинули дві людини, а ще дві були поранені. Ще один Shahed-136  був збитий над морем. Ввечері влада повідомила про збиття над морем ще чотирьох дронів.

25 вересня було збито дрон-камікадзе Shahed-136, яким російські окупаційні війська намагалися атакувати Миколаїв.

Shahed-136 - це бражуючий боєприпас, призначений для ураження цілей на дальній відстані. Дрон наводиться на стаціонарну ціль за супутниковими координатами і запускається з пускової платформи. Він має гучний двигун, за допомогою якого набирає швидкість та висоту. Ціль вражає боєголовка в носовій частині дрона.

Дальність польоту таких БПЛА складає до 2500 км, вага становить 200 кг, довжина - 3,5 метра, розмах крил - 2,5 метра, вони розвивають відносно невелику швидкість у 120-180 км/год, що дозволяє атакувати їх зі стрілецької зброї.