ЄС продовжив санкції проти Росії до серпня

євросоюз прапори
Фото: Depositphotos

Рада Європейського союзу продовжила ще на шість місяців до 31 липня 2024 року свої обмежувальні заходи проти Росії через продовження нею війни проти України. Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Йдеться про санкції, які спочатку були запроваджені 31 липня 2014 року у відповідь на дії РФ, що дестабілізували ситуацію в Україні. У лютому 2022 року їх було значно розширено у відповідь на повномасштабну військову агресію проти України.

На даний час вони складаються з широкого спектру галузевих заходів, включаючи обмеження у сфері торгівлі, фінансів, технологій та товарів подвійного призначення, промисловості, транспорту та предметів розкоші.

Санкції також охоплюють заборону на імпорт або транспортування морським транспортом нафти та деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС, відключення від системи SWIFT кількох російських банків та призупинення діяльності та ліцензій кількох російських держЗМІ через поширення ними дезінформації. Крім того, ЄС запровадив певні заходи з посилення протидії обходу згаданих обмежень.

До санкцій також належать обмеження на економічні відносини з окупованими Росією Кримом та Севастополем, а також окупованими нею частинами Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей, персональні санкції (заморожування активів та заборона в'їзду) щодо широкого кола фізичних та юридичних осіб, а також дипломатичні заходи.

"Поки незаконні дії Російської Федерації продовжують порушувати заборону застосування сили, що є серйозним порушенням зобов'язань з міжнародного права, доцільно зберегти в силі всі заходи, запроваджені ЄС, і вжити додаткових заходів, якщо це необхідно", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, що з 24 лютого 2022 року ЄС ухвалив уже 12 пакетів нових санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України. Останній був ухвалений у грудні 2023 року. За повідомленнями ЗМІ, нині ЄС готує і 13-й пакет. Зазначимо також, що до кожного нового пакету санкцій ЄС проти РФ приєднується й Швейцарія, яка до союзу  не входить.