Перевищили всі очікування. Данілов розповів про результат застосування ракет ATACMS

Олексій Данілов
Секретар РНБО Олексій Данілов. Фото: Офіс президента

Застосування ракет ATACMS призвело до зменшення атак російських гелікоптерів по українських військових. Про це заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

"Коли ми почали отримувати ATACMS, і та перша партія, яка була, і застосування першої партії – вона перевищила всі очікування. Майте на увазі, що після цього зменшились атаки, те що стосується [атак] гелікоптерів на наші війська", – зазначив він.

Чиновник розповів, що велика частина російських гелікоптерів, яка перебувала на території тимчасово окупованого Криму, "втекла".

"ATACMS працюють і будуть надалі працювати", – додав Данілов.

ATACMS в Україні

17 жовтня в ЗМІ зʼявилася інформація, що Україна вперше застосувала ракети великої дальності ATACMS, які були надані Сполученими Штатами Америки.

Західні медіа писали, що українські військові вдарили цими снарядами по аеродромах в тимчасово окупованих Бердянську Запорізької області та Луганську.

Того дня президент України Володимир Зеленський заявив, що ATACMS "зарекомендували себе", але не назвав, де саме їх застосували.

Як вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), наявність у України ракет ATACMS може значно вплинути на ситуацію на полі бою. На думку експертів, нова зброя в ЗСУ становить небезпеку для російської авіації і складів із боєприпасами в російському тилу.

Видання The New York Times повідомлялося, що США надали Україні лише близько 20 таких ракет.

Однак секретар РНБО України Олексій Данілов зазначав, що постачання ATACMS триватиме.