Україна ввела нові санкції проти електронної промисловості РФ: під них потрапили й "Уралвагонзавод" і соратник Кадирова

уралвагонзавод
Фото: Тимофій Бесп'ятов, Delo.ua

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 7 грудня про застосування санкцій проти більш ніж 180 росіян та стількох же російських компаній. Про це йдеться в указі №813.

Зокрема, запроваджено санкції проти 183 громадян Росії (серед яких деякі мають і інші громадянства), а також одного громадянина Узбекистану та одного громадянина Німеччини.

Такі обмеження як блокування активів, запобігання виведенню капіталів з України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, заборону отримання технологій та прав на об'єкти права інтелектуальної власності, заборона отримання землі, участі у приватизації та оренді держмайна тощо застововано проти всіх або майже всіх цих осіб. Щодо 174 фігурантів їх введено на десять років, щодо ще 11 - на п'ять.

П'яти особам заборонено також в'їзд до України. Серед них і колишній секретар Ради безпеки Чеченської Республіки РФ, заступник командуючого "2-го армійського корпусу" ("Народної міліції ЛНР") та командир спецзагону швидкого реагування "Ахмат" Росгвардії Апті Алаудінов.

Минулого року йому заочно оголосили про підозру в діях з метою зміни території та кордону України на порушення встановленого Конституцією порядку (частина 2 статті 110 Кримінального кодексу).

Примітно, що одночасно 7 грудня Головне управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях, що розслідувало справу проти цього соратника голови ЧР Рамзана Кадирова, повідомило, що оголосило його в розшук.

У березні-квітні 2022 року, нагадаємо, бойовики "Ахмату" під командуванням Алаудінова приймали участь у бойових діях проти України в Луганській області. Зокрема, сам фігурант особисто перебував на території захоплених міст Рубіжне, Кремінна та Сєвєродонецьк, віддаючи відповідні накази своєму спецзагону.

З січня цього року, як вказують в СБУ, він виконує накази вищого керівництва Росії з координації дій чеченських бойовиків з метою недопущення деокупації Україною захопленої території Луганщини. Наразі розслідування завершено, матеріали перебувають на розгляді в суді, але вирок Алаудінову ще не оголошено.

Крім того, Зеленський затвердив введення санкцій проти 181 юридичної особи. Майже всі вони - російські (головним чином це підприємства галузі електроніки й машинобудування), однак список містить і окремі компанії з Китаю, Ірану, Великої Британії, Іспанії, Латвії, ОАЕ та Казахстану.

Серед підсанкційних підприємств, зокрема, опинилися 13-й судноремонтний завод Міноборони РФ в окупованому Севастополі, а також відомий виробник танків, так само як і цивільної техніки (трамваїв, залізничних вагонів, цистерн, тракторів, екскаваторів тощо) "Уралвагонзавод" (Нижній Тагіл, Свердловська область).

"Є й нове рішення щодо санкцій нашої держави проти російських субʼєктів, які причетні до цієї агресії, які працюють на неї. Російські фізичні та юридичні особи. Понад 360. І працюємо з партнерами, щоб синхронізувати всі наші санкційні кроки", - прокоментував рішення президент у вечірньому відеозверненні.

Натомість Зеленський скасував всі обмеження проти "голови Державного митного комітету ЛНР" Юрія Афанасьєвського, який у травні загинув через множинні поранення внаслідок вибуху в своєму помешканні. Відповідальність за вбивство "митника" фактично взяла на себе СБУ.