Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про демобілізацію строковиків

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про демобілізацію строковиків
Парламент схвалив законопроєкт про демобілізацію строковиків. Фото: народний депутат Ярослав Железняк

23 лютого Верховна Рада схвалила в цілому законопроєкт №11035 щодо демобілізації строковиків. За прийняття законопроєкту проголосували 319 депутатів.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко

"Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроєкт про демобілізацію строковиків! (№11035). За основу - 317!!!! І в цілому - 319! Це результат великої роботи! Хлопці чекають вже 4 рік! Нарешті це вирішено", - написав він.

Цю інформацію підтвердив і народний депутат Ярослав Железняк. 

"Парламент схвалив законопроєкт №11035 щодо строковиків. Одразу за основу та в цілому. Даємо право Президенту їх звільнити. Законопроект був внесений ad-hoc", - написав він.

Згідно з текстом закону, передбачено надання однорічної відстрочки від наступної мобілізації для військовослужбовців строкової служби, які будуть демобілізовані та відправлені в запас.

Комітет Ради підтримав законопроєкт про демобілізацію

Кілька годин тому комітет Верховної Ради з нацбезпеки і оборони підтримав законопроєкт про зміни щодо строків строкової військової служби і схвалив законопроєкт №11035, який передбачає демобілізацію солдатів, що служили за строковим призовом.

"Комітет з нацбезпеки і оборони підтримав демобілізацію строковиків з доданням норми з мого альтернативного законопроекту про відстрочку від подальшої мобілізації в 12 місяців!", - написав народний депутат Олексій Гончаренко.

Згідно з текстом законопроєкту, передбачено надання однорічної відстрочки від наступної мобілізації для військовослужбовців строкової служби, які будуть демобілізовані та відправлені в запас.

У пояснювальній записці до даного законопроекту вказано, що розроблення проекту закону обумовлено необхідністю забезпечення виконання заходів, пов'язаних із звільненням у запас військовослужбовців які вислужили встановлені строки строкової військової служби. 

Додамо, що окрім оборонного комітету, законопроєкт мають розглянути й інші комітети, а саме комітет з питань правової політики, з питань бюджету, з питань антикорупційної політики та з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

Нагадаємо, 22 лютого, президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про звільнення в запас строковиків строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану.

Яка ситуація з демобілізацією зараз

Додамо, що за словами міністра оборони Рустема Умєрова, відповідно до чинного законодавства демобілізація українських військовослужбовців можлива лише після закінчення війни. Проте, у Міністерстві оборони опрацьовують різні рішення, дадуть змогу військовим, що вже майже два роки знаходяться на передовій перепочити.

З початку повномасштабного вторгнення було ухвалено рішення, що строковики залишаються на військовій службі, їх могли демобілізувати за особливих обставин, які розглядалися індивідуально. Проте, з 1 серпня 2023 року строковики, у яких закінчується строк служби за призовом, отримали право добровільно мобілізуватися до війська.

За словами самих військових, якщо демобілізувати хороших навчених воїнів чи особливо командирів пристріляних бригад, а на їх місце призначити новобранців, то це понесе за собою великі втрати в особовому складі.

Зауважимо, що раніше представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявляв, що питання демобілізації тих, хто відслужив півтора року під час ведення бойових дій, навряд чи буде розглянуте та прийнято найближчим часом, оскільки становить суттєві ризики для нашої держави.