Зеленський очікує на застосування представником РФ зброї на подальших засіданнях Радбезу ООН

Зеленський очікує на застосування представником РФ зброї на подальших засіданнях Радбезу ООН
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський вважає імовірним, що Росія в особі свого представника в ООН вдасться до фізичного насильства на подальших засіданнях Ради безпеки ООН. Про це він сказав, виступаючи через відеозв'язок на засіданні Ради безпеки ООН 27 вересня, скликаному за ініціативою України.

"Вони поки що не застосовують у цьому залі зброю замість слів і поки що не вибивають крісло у сусідів по Раді безпеки. Але напевно ніхто вже не здивується, якщо й цей зал Радбезу ООН буде перетворений представниками Росії на зону насильства", - заявив президент.

Він зазначив, що Статут ООН Росія вже зневажає і бдь-які правила цього світу Росія вже порушує, тому є лише питанням часу, коли вона "зруйнує й цю останню міжнародну інституцію, яка ще може діяти".

"Саме до дій я закликаю вас зараз. Будь-хто у світі зараз назве сотні прикладів того, як Росія порушує міжнародний правопорядок і руйнує масив міжнародного права. Постійно провокує ескалацію й постійно відповідає на будь-які пропозиції розмов новою жорстокістю на полі бою, ще більшими кризами й погрозами для України та світу. І це – очевидні речі", - вказав Зеленський.

Зокрема, він нагадав, що Росія проігнорувала заклик МАГАТЕ до негайної деокупації Запорізької атомної станції та припинення будь-яких ворожих дій проти будь-яких атомних об’єктів України.

"Цей факт укотре доводить, що Росія свідомо утримує світ на межі радіаційної катастрофи. Друге – це ядерний шантаж. Погрози застосування ядерної зброї стали постійним наративом російських посадовців і пропагандистів. Це доводить, що Росія не має права володіти ядерною зброєю, оскільки не здатна, просто не здатна гарантувати безпеку світу навіть від погроз застосування ядерної зброї", - вважає президент.

Зазначимо, що виступаючи у вівторок на засіданні Радбезу ООН, Зеленський, зокрема, заявив, що РФ проводить геноцидну політику щодо корінних народів, зокрема в Криму, та закликав виключити державу-агресорку з усіх міжнародних організацій.