Зеленський зажадав від НАБУ деталей справи про розкрадання запорізькими чиновниками гумдопомоги

Зеленський зажадав від НАБУ деталей справи про розкрадання запорізькими чиновниками гумдопомоги
Володимир Зеленський. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський заявляє, що хотів би дізнатися про деталі розслідування Національного антикорупційного бюро щодо можливого незаконного присвоєння гуманітарної допомоги топ-чиновниками в Запорізькій області.

Про це, як передає "Інтерфакс-Україна", він сказав на прес-конференції з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким та президентом Латвії Егілсом Левітсом у Києві.

"Я знаю про випадок, який був зареєстрований у НАБУ. Вони приходили з обшуком у Запорізькій області. Мені не відомо детально. Наскільки я маю повноваження – я б хотів почути деталі того, хто дійсно винен, що там сталося й інші відповіді. Нам важливо знати правду. Я можу порушити ці питання, але мені здається, що НАБУ, якщо ми говоримо про цей конкретний кейс, мали самостійно комунікувати з суспільством про деталі події", - заявив Зеленський.

Крім того, відповідаючи на запитання, президент відреагував і на проведені поліцією напередодні обшуки у волонтерів у Києві та Львові, пов'язані з можливим присвоєнням благодійних пожертв людей для закупівлі автомобілів на потреби Збройних сил України.

"Україна – держава європейська та демократична. Кожна людина тут, незважаючи на війну, має жити за законом. Для нас дуже важливо, що після 24 лютого вся наша держава об'єдналася. І дуже важливо поважати роботу як волонтерів, так і правоохоронних органів, які гинули з першого дня війни", - сказав він, вказавши, що не став би розставляти пріоритети тієї чи іншої професії та роботи.

Нагадаємо, що 30 серпня НАБУ з контррозвідкою Служби безпеки України провели понад 20 обшуків у Запорізькій міській раді, Запорізькій обласній військовій адміністрації, у складських приміщеннях та за адресами проживання осіб, які ймовірно причетні до розкрадання гумдопомоги.

Після цього Євген Шевченко, відомий як "позаштатний агент НАБУ", заявив у себе у Facebook, що запорізькі чиновники розікрали в промислових масштабах майже всю гумодопомогу, що надходить у регіон, і продавали її через торговельні мережі АТБ і "Сільпо".

За його інформацією, цими "виродками" та "гнидами" є голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух, його заступник Злата Некрасова, депутат Запорізької обласної ради Віктор Щербина та секретар Запорізької міської ради, який фактично очолює зараз облцентр, Анатолій Куртєв.

"Питання №1 - а хто ж призначив Старуха, який був керівником цього злочинного угруповання, на посаду голови Запорізької ОВА? Відповідь: Андрій Єрмак - очільник Офісу президента. Питання №2 - чи згадає за цей факт у своєму вечірньому зверненні Президент Зеленський? Відповідь: ні, не згадає. Висновки робіть самі", - написав тоді Шевченко.

Нагадаємо також, що напередодні Державне бюро розслідувань повідомило про викриття благодійної організації, яка продавала військовим бронежилети та бронепластини, куплені на пожертвування українців. Про підозру в цьому повідомили поки що лише керівниці організації.