НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Київський готель "Україна" продали за 2,5 мільярда гривень компанії Максима Кріппи

Готель Україна, київ, майдан незалежності
Готель "Україна". Фото: сайт ФДМ

Фонд державного майна продав на аукціоні 18 вересня готель "Україна" на алеї Героїв Небесної Сотні над майданом Незалежності в центрі Києва. Торги вперше відбувалися онлайн у системі "Прозорро.Продажі".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За право власності на актив змагалися три учасники. Вартість об’єкта великої приватизації зросла зі стартових 1,047 мільярда гривень у 2,4 рази. Переможну ціну в майже 2,512 мільярда гривень запропонувало ТОВ "Ола Файн".

До складу прибаного лота входить готельний комплекс площею майже 22,5 тисячі квадратних метрів на 365 номерів із рестораном, бізнес-центром, шістьма конференц-залами та іншими об’єктами, а також будівля охорони, нежитлові будівлі, автостоянки, прибудова та навіс.

За даними в системі Youcontrol, 100% "Ола Файн" володіє бізнесмен Максим Кріппа через закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "АРС Кепітал".

Переможець торгів має 30 робочих днів для сплати запропонованої вартості лота. Далі він зобов’язаний виконати всі умови приватизації, зокрема погасити протягом шести місяців від дати переходу права власності борги із зарплати та перед бюджетом, а також кредиторські борги на дату переходу права власності.

Станом на кінець березня заборгованість готелю "Україна" із заробітної плати складала 3,9 мільйона гривень, перед бюджетом — 10,8 мільйона, а прострочена кредиторська заборгованість — 21 мільйон.

Покупець має зберегти основний вид діяльності підприємства та зберегти робочі місця працівників готелю протягом півроку, а також дотримуватися вимог та додаткових обмежень природоохоронного законодавства щодо користування об'єктом.

Нагадаємо, що після готелю "Україна" команда ФДМ планує провести онлайн-аукціони з приватизації Об'єднаної гірничо-хімічної компанії, підприємства "Аерок" та Демурінського гірничо-збагачувального комбінату.

Зазначимо також, що в грудні 2023 року "Ола Файн" купила київський бізнес-центр "Парус" у бізнесмена Вадима Столара, а ще в 2020 році київський готель "Дніпро" придбала за 1,111 мільярда гривень компанія "Смартленд", пов'язана з Кріппою та кіберспортивною командою NAVI, власником якої він є.

У лютому 2023 року інша компанія Кріппи "Мідал" купила за 311,11 мільйона гривень низку житлових будинків у селищі Козин, а також адмінбудівлю та ресторан, що входять до складу бази відпочинку в урочищі Конча-Заспа під Києвом. Цією нерухомістю раніше володів Промінвестбанк, який нині ліквідується.