НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

"Літаючу тарілку" на Либідській у Києві вбудовують у новий ТРЦ Ocean Mall (ФОТО)

"Літаючу тарілку" на Либідській у Києві вбудовують у новий ТРЦ Ocean Mall (ФОТО)
Фото: Дмитро Перов

У Києві вбудовують памʼятку архітектури "Літаюча тарілка" на Либідській площі у новий ТРЦ Ocean Mall

Про це повідомив активіст та пам’яткоохоронець Дмитро Перов.

За його словами, це є порушенням законодавства, а від пам’яткоохоронної зони нічого не лишилось.

Фото: Дмитро Перов

Раніше у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України обіцяли, що памʼятка архітектури "Літаюча тарілка" на Либідській площі в Києві збереже свою автентичність та функцію поряд з проєктом ТРЦ Ocean Mall. У даний час згідно з проєктом реставрації та виданого раніше дозволу проводяться ремонтно-реставраційні роботи.

Відповідно до проєкту декілька будівель за пам’яткою (які історично приєднані до неї, примикають та розташовані поруч і не є об’єктами культурної спадщини) об'єднуються в одну будівлю, що створюють внутрішній ансамбль через забудову внутрішнього простору.

Фото: Дмитро Перов

Зауважимо, один з найбільших мегамолів Києва ТРЦ Ocean Mall на Либідській площі, відкриття якого анонсувалося на вересень 2024 року, почне працювати не раніше зими 2025 року.

Легендарна "Літаюча тарілка": історія будівлі

Будівля "Літаюча тарілка" побудована в 1971 році за проектом архітекторів Флоріана Юр'єва і Льва Новікова - представників архітектури другої хвилі радянського модернізму.

Проект був розроблений ще в 1960-х роках. Автор планував створити в будівлі світломузичний театр.

Конференц-зал, який знаходиться в тарілці, має унікальну акустику, дозволяє почути весь діапазон частот людського голосу і музичних інструментів. За задумом автора в залі повинні були відбуватися концерти.

В результаті в споруді розмістили Український інститут науково-технічної експертизи та інформації й Державну науково-технічну бібліотеку України.

У липні 2020 почалося відновлення покриття на даху будівлі.

У жовтні 2020 року Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації вніс Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації на вул. Антоновича, 180 ("Літаюча тарілка" на Либідській площі) до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини і направив відповідний наказ до Міністерства культури та інформаційної політики України.