НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

У Києві на Подолі зупинили незаконні роботи на фасаді пам’ятки архітектури

У Києві на Подолі зупинили незаконні роботи на фасаді пам’ятки архітектури
Фото: пресслужба КМДА

У Києві у Подільському районі на вулиці Верхній Вал, 48/28 зупинили чергові самовільні роботи на фасаді будівлі, що є пам’яткою архітектури місцевого значення та охороняється чинним законодавством. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Київської державної міської адміністрації.

Зазначається, що на початку вересня інспектори Департаменту охорони культурної спадщини КМДА оглянули об’єкт, видали припис власнику з вимогами негайно зупинити роботи з незаконної прибудови до пам’ятки та укласти охоронний договір.

Повідомляється, що попри це, за кілька днів роботи знову відновили. Їх вдалося зупинити лише завдяки оперативній реакції Департаменту територіального контролю міста Києва.

Крім того, були виявлені порушення з боку власника будівлі щодо відсутності укладеного охоронного договору. 

«Між іншим, науково-проєктна документація на проведення будь-яких будівельних робіт на пам’ятці архітектури також має погоджуватися з нашим Департаментом, але цього теж не зробили», – зазначила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

Вона нагадала, що прибутковий будинок Д.М. Мезенцева визначено пам’яткою архітектури місцевого значення наказом Міністерства культури та інформаційної політики від 12.04.2023 № 171 (охоронний № 3171-Кв).

Він являє собою характерний приклад багатоквартирного житла кінця XIX – початку ХХ століття. Будівля становить значну цінність як приклад архітектури: її композиційне та стилістичне вирішення фасадів виконано з елементами бароко і ренесансу. Будівля репрезентує творчість відомого архітектора Карла Фрідріховича Шимана та є органічною складовою забудови Подолу.

Раніше повідомлялося, що Київська військова адміністрація видала розпорядження про призупинення всіх ремонтних робіт на Бессарабському ринку у центрі столиці через суспільний резонанс. Будинок — пам'ятка архітектури, тому дозволена виключно його реставрація.